Recept: Čarobni kruh brez gnetenja
Hrustljava skorjica z mehko sredico!
Se tudi ti nikoli ne lotiš pečenja kruha, ker je postopek preveč zakompliciran? Recept za čarobni kruh je tako zelo enostaven, da ga lahko zamesiš v samo eni posodi in v le petih minutah.
Čarobni kruh brez gnetenja
Sestavine:
- 3 skodelice večnamenske moke
- 1 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke instant kvasa
- 1 1/2 skodelice vode sobne temperature.
Priprava:
1. Priprava testa: V veliki skledi z lopatico zmešaj moko, sol in kvas. Nato vmešaj še vodo, da nastane mokasto, gosto testo. Po potrebi dodaj še nekaj jedilnih žlic vode, da nastane malo mokro testo.
2. Posodo pokrij s plastično folijo in pusti počivati 12-18 ur na sobni temperaturi. Najbolje čez noč.
3. Priprava za peko: Pečico predhodno segrej na 230°C. Posodo, ki je primerna za peko v pečici, postavi v pečico za približno 30 minut, da se segreje.
4. Na tej točki mora biti testo veliko in puhasto ter precej ohlapno z malo mehurčki. Testo nežno postrgaj na dobro pomokano površino. (Ne pozabi: brez gnetenja!) Nežno oblikuj v kepo prekrito z moko, položi na kos peki papirja in pokrij s prozorno folijo, dokler se posoda ne segreje.
5. Peka: Odstrani folijo s testa in ga s peki papirjem položi v posodo (pazi, da se ne dotakneš vroče posode). Posodo pokrij in peci 30 minut. Nato odstrani pokrov in peci še nadaljnjih 10 do 15 minut, da se naredi zlato-rjava in hrustljava skorjica.
6. Vzemi iz pečice in počakaj, da se ohladi.