Recept: Česnov kruh za trganje

Kruhov venček za trganje je puhast, maslen, ravno prav slan in ZELO okusen. Odličen je za domače zabave in praznovanja, saj vsak odtrga le toliko kruhovega venca, kot sam želi. Kaj pa je najbolje? Veliko bolj enostaven je za izdelavo, kot se ti morda zdi. Za recept potrebuješ le osnovne sestavine iz svoje shrambe.

Česnov kruh za trganje

Sestavine:

  • 4 3/4 skodelice večnamenske moke + po potrebi še več
  • 2 zavojčka instant kvasa
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 skodelica toplega polnomastnega mleka
  • 2/3 skodelice tople smetane
  • 3 žlice medu
  • 2 jedilni žlici masla, sobne temperature
  • 1 veliko jajce, sobne temperature
  • 8 jedilnih žlic masla, sobne temperature
  • 2-3 stroke česna, nastrganega
  • 1/3 skodelice sveže naribanega parmezana
  • 2 jedilni žlici suhega peteršilja
  • 1 jedilna žlica sesekljanega svežega žajblja ali origana
  • grobo mleta sol in svež timijan za posip

Priprava:

1. V skledi kuhinjskega mešalnika zmešaj moko, kvas in sol. Dodaj toplo mleko, toplo smetano, med, jajce in 2 žlici masla. Z nastavko za mešanje testa mešaj toliko časa, da se moka popolnoma vmeša, približno 4-5 minut. Če se testo zdi lepljivo, dodaj preostalo 1/4 skodelice moke. Posodo pokrij s plastično folijo in pusti počivati pri sobni temperaturi 30 minut do 1 uro.
2. Za izdelavo česnovega masla zmešaj maslo, česen, parmezan, peteršilj, žajbelj in ščepec soli v majhni skledi.
3. Testo prenesite na delovno površino in razreži na 4 enake dele. Po en kos testa naenkrat razvaljaj na rahlo pomokani površini v velik pravokotnik (približno 35 x 25 sm). Po testu razmaži 1/4 česnovega masla, nato pa ga po dolžini razreži na 3 trakove. Trakove prečno razreži na 4 trakove, tako da narediš 12 kvadratov. Po 4 kvadrate testa zloži enega na drugega. Ponovi s preostalimi 3 deli testa in preostalim česnovim maslom. Skupke testa razporedi po namaščenem okroglem pekaču za potico tako, da stojijo pokončno in izgledajo kot sonce.
4. Pekač pokrij s prozorno folijo in pusti vzhajati v toplem prostoru toliko časa, da naraste do vrha, približno 1 uro. Pečico segrej na 175°C.
5. Postavi pekač v segreto pečico in peci do zlato-rjave barve, 30 do 40 minut. Vzemi iz pečice in pusti počivati 5 minut, nato pa previdno odstrani iz pekača. Po želji premaži s stopljenim maslom in potresi z grobo mleto soljo.

(vir: Half Baked Harvest)