fbpx

Recept: Jesenska rižota z masleno bučo

Nič ni bolj jesenskega kot maslene buče. In glede na to, da najbolj uspevajo ravno zdaj, ti predstavljamo recept za zelo okusno jesensko rižoto, ki ti bo s svojo barvo pričarala sonce na krožnik.

Jesenska rižota z masleno bučo

Sestavine:

  • 1 velika maslena buča, olupljena in narezana na kocke
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 por, opran in narezan na tanko
  • 1 strok česna, zmlet
  • 1/2 skodelice suhega belega vina
  • 1 skodelica arborio riža
  • 4 skodelice zelenjavne juhe (voda + zelenjavna kocka)
  • 1 čajna žlička žafrana (ali žafranike)
  • sol
  • poper

Priprava:

1. Pečico segrej na 200°C.
2. Kocke maslene buče zloži na pekač obložen s peki papirjem ter jih pokapaj z olivnim oljem, posoli in popopraj.
3. Postavi v pečico in peci 25-30 minut, dokler se kocke ne zmehčajo.
4. V manjši kozici skuhaj zelenjavno juho.
5. V srednje veliko ponev na majhnem ognju dodaj 1 jedilno žlico olivnega olja in por. Praži 5-6 minut, dokler se por ne zmehča. Nato dodaj poru še česen in ju skupaj praži še eno minuto.
6. V ponev zdaj stresi riž in vse skupaj dobro premešaj. Dolij vino in dodaj žafran (ali žafraniko). Kuhaj 2 minuti.
7. V ponev zlij 2 zajemalki zelenjavne juhe. Premešaj in kuhaj na zmernem ognju. Počakaj, da riž popolnoma vpije juho, nekje 5-10 minut in vmes vsake toliko časa malo premešaj.
8. Ponovi 7. korak, dokler ni riž kuhan al dente (“na zob”). Malo juhe dodaj samo, če se ti zdi riž nekoliko suh. Čas kuhanja rižote je ppnavadi približno 30 minut.
9. Odstavi s štedilnika in vmešaj bučo. Soli in popraj po okusu.

(Vega)
(Vega)