Recept: Keto nadev (za piščanca)
Praznični december je tu, to pa pomeni obilico hrane. Ja, hrane, ki je vse prej kot zdrava in primerna za ljudi, ki so na ketonski dieti ali pa se izogibajo ogljikovim hidratom. Ko imaš na kosilo povabljene ljudi, med katerimi so nekateri vsejedci, drugi pa na dieti, si olajšaj zadevo in pripravi celega piščanca nadevanega s slastnim keto nadevom ali pa nadev postreži kot samostojno prilogo.
Keto nadev za piščanca
Sestavine:
- 2 štruci keto kruha
- 450 g mlete svinjine
- sol
- poper
- 600 g mešanice sesekljane čebule, zelene in paprike v razmerju 2:1:1
- 1 1/2 jedilne žlice svežega žajblja; odstranjeno steblo in drobno nasekljano
- 1 1/2 jedilne žlice svežega rožmarina; odstranjeno steblo in drobno nasekljano
- 1 1/2 jedilne žlice svežega timijana; odstranjeno steblo in drobno nasekljano
- 1 1/2 jedilne žlice svežega peteršilja; odstranjeno steblo in drobno nasekljano
- 1 l piščančje ali zelenjave jušne osnove
- opomba za vegane: namesto svinjine lahko uporabiš nariban tofu, vendar ga dobro začini
Priprava:
1. Prvi dan: Pečico predhodno segrej na 175°C. Keto kruh nareži na kocke in razporedi po dveh pekačih.
2. Peci toliko časa, da postanejo le malo hrustljavi, ne pa krutoni – nekje 45 do 60 minut. Kocke morajo biti rjavkaste in hrustljave navzven in mehke navznoter.
3. Mini popečene kockice vzemi iz pečice in jih pusti ohlajati 12 do 24 ur.
4. Drugi dan: Pečico segrej na 175°C. V veliki ponvi popraži svinjino – s kuhalnico jo razbij na manjše koščke. Začini s soljo in poprom.
5. Popraženo rjavo meso začasno položi v posodo.
6. V ponev dodaj mešanico sesekljane čebule, zelene in paprike ter žajbelj, rožmarin, timijan in peteršilj in praži na srednje močnem ognju toliko časa, da zelenjava izloči vso vodo – približno 1 minuto. Odstavi z ognja.
7. Svinjino in kruhke vmešaj k zelenjavi. Z zmesjo nadevaj piščanca ali pa speci samostojno…
8. Preloži zmes v steklen pravokotni ali ovalni pekač.
9. Preko prelij jušno osnovo in peci v pečici toliko časa, da izhlapi vsa tekočina – okoli 2 uri.
10. Vzemi iz pečice in postrezi.