Recept: Korenčkovi njoki

Le kdo ne mara testenin? Špageti, ravioli, njoki itd. – vse imamo radi. Zdaj pa smo na svoj seznam priljubljenih jedi dodali še korenčkove njoke. Barviti in nekoliko bolj zdravi njoki so enostavno za pripravo in čudoviti na pogled.

Korenčkovi njoki

Sestavine (za 4 porcije):

  • 2 skodelici olupljenega in nasekljanega korenja
  • 2 jajčna rumenjaka
  • ščep soli
  • 1/3 skodelice naribanega parmezana in več za okras
  • 1 1/2 skodelice večnamenske moke
  • 8 jedilnih žlic masla
  • 3 stroki česna, zmleti
  • 1/4 skodelice žajbljevih listov
  • sol in sveže mleti črni poper

Priprava:

1. Korenje daj v srednji lonec in ga zalij z vodo. Na zmernem ognju zavri. Kuhaj, dokler ni korenje zelo mehko, 12 do 15 minut. Odcedi.
2. Odcejeno korenje stresi v veliko skledo in ga pretlači v gladko zmes. Primešaj rumenjake, sol in parmezan. Dodaj moko in mešaj le toliko časa, da je vse enakomerno zmešano.
3. Na rahlo pomokani površini razvaljaj tretjino korenčkovega testa v 2 cm debel svaljek. Svaljek razreži na 2 cm debele njoke. Narezane njoke stresi na pomokan pekač. Postopek ponovi s preostalim testom.
4. Zavri velik lonec slane vode. Dodaj njoke in kuhaj, dokler ne priplavajo na površino, 3 do 4 minute. Odcedi.
5. V veliki ponvi na srednjem ognju stopi maslo. Kuhaj, dokler maslo ne postane svetlo rjave barve in zadiši po orehu, 8 do 10 minut. Dodaj česen in žajbelj ter kuhaj, da zadiši – 1 do 2 minuti.
6. Odcejene njoke stresi v ponev in premešaj, da se lepo premažejo z maslom, česnom in žajbljem. Začini s soljo in sveže mletim črnim poprom ter okrasi s parmezanom. Postrezi takoj.

(Vir: Erin McDowell)