Recept: Losos na žaru z medenim ingverjem in salso iz avokada in nektarine

Spoznaj svojo novo najljubšo in super preprosto poletno kosilo ali večerjo. Ta sladek, pikanten in začinjen losos na žaru je prelit s salso iz nektarine, koruze in avokada ter je poln svežega okusa in živahnih barv.

Losos na žaru z medenim ingverjem in avokadovo salso z nektarino

Sestavine:

  • 1-kilogramski lososov file s kožo
  • lupinica ene limone
  • 2,5 cm ingverjeve korenine; nariban
  • 1 strok česna; nariban
  • črni poper
  • 1/4 skodelice sojine omake z malo natrija
  • 2 jedilni žlici medu
  • 1 jedilna žlica čilijeve paste

Salsa iz nektarine, koruze in avokada:

  • 1 nektarina; narezana
  • 1 koruza na žaru; očiščena
  • 1 avokado; narezan na kocke
  • 1 čili; odstranjena semena in nasekljan
  • sok 1/2 limone
  • sok 1/2 limete
  • 1/3 skodelice svežega koriandra; nasekljanega
  • 2 jedilni žlici sveže bazilike, nasekljane

Priprava:

1. Segrej žar na zmerno vročino.
2. Meso lososa prekrij z limonino lupinico, ingverjem, česnom in črnim poprom. Lososov file položi na žar s kožo na spodnji strani. Peci 15 do 20 minut.
3. Medtem v majhni posodici zmešaj sojino omako, med in čilijevo pasto. 5 minut pred koncem pečenja namaži sojino omako po lososu.
4. Z večjo lopatico odstrani losos z žara.
5. Zmešaj vse sestavine za salso.
6. Losos prelij s salso in postrezi.

(Vir: Half Baked Harvest)