Recept: Pesto pasta s pečeno čičeriko
Hitro, enostavno in zdravo kosilo ali večerja.
Testenine so eno tistih živil, ki ga ga vzljubimo že kot otroci. Same po sebi nimajo specifičnega okusa, zato so idealne za kombiniranje z najrazličnejšimi omakami.
Pesto pasta s pečeno čičeriko
Sestavine:
Pečena čičerika:
- 2x 400-gramska pločevinka čičerike
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- sol in poper
- 1 čajna žlička paprike v prahu
- 1/2 čajne žličke česna v prahu
- 1/2 čajne žličke posušenega origana
Pesto iz listnatega ohrovta:
- 4 skodelice sesekljanega listnatega ohrovta (ali bazilike za klasičen pesto)
- 4 stroki česna
- 1 skodelica grobo naribanega parmezana
- 1/2 skodelice pinjol, prepraženih
- sol in poper
- 1/2 limone, sveže iztisnjen sok
- 1/2 do 3/4 skodelice oljčnega olja
- 450 g testenin
- shranjene 1/2 skodelice vode od testenin
- dodatni parmezan, za posip
Priprava:
1. Pečico segrej na 215°C.
2. Čičeriko speri pod tekočo vodo in jo položi na brisačo ter jo rahlo osuši. V tem času lahko odstraniš tudi vse ohlapne ovoje.
3. Čičeriko položi na pekač in pokapaj z oljčnim oljem. Premešaj, nato pa potresi s papriko, česnom v prahu, origanom, soljo in poprom. Ponev nekajkrat pretresi, da se začimbe razporedijo. Čičeriko peci 15 minut, nato premešaj in peci še 10 do 15 minut, da postane hrustljava.
4. Zavri lonec osoljene vode in kuhaj testenine po navodilih na embalaži. Ne pozabi shraniti malo vode od testenin.
5. V kuhinjskem robotu zmešaj listnati ohrovt, česen, parmezan, pinjole, limonin sok ter velik ščepec soli in popra. Pulziraj, dokler ne nastane zmiksana, drobtinam podobna zmes. Z vključenim procesorjem prilivaj olivno olje, dokler se mešanica ne združi.
6. Vroče testenine daj v veliko skledo. Dodaj ohrovtov pesto in temeljito premešaj. Dolij malo vode za testenine in nadaljuj z mešanjem. Potresi še malo ekstra parmezana.
7. Postrezi tako, da daš na krožnik najprej pesto pasto, po vrhu pa mal pečene čičerike.