Recept: Polpeti iz brstičnega ohrovta
Le kdo ne mara zlato-rjavih zapečenih krompirjevih polpetov? Okus le-teh lahko popestriš tako, da jim dodaš še neko zelenjavo in brstični ohrovt se odlično ujame s krompirjem.
Polpeti iz brstičnega ohrovta
Sestavine:
- 1 majhna čebula; olupljena in prepolovljena
- 1 velik krompir; olupljen
- 450 g brstičnega ohrovta; obrezanega in fino nasekljanega
- 2 jajca; rahlo stepena
- 1 beljak; rahlo stepen
- 1/3 skodelice moke
- sol
- sveže mlet črni poper
- nevtralno olje (oljčne repice, arašidovo, olivno)
- kisla smetana; za dekoracijo
Priprava:
1. Na pult položi veliko, čisto kuhinjsko krpo, nanjo pa strgalo za ribanje. Čebulo na grobo naribaj. Naribano čebulo zavij v brisačo in ožemi nad veliko skledo (ali umivalnikom), da odstraniš odvečno tekočino. Čebulo prestavi v večjo skledo.
2. Vzemi novo krpo, jo položi na pult, nanjo pa ponovno strgalo za ribanje. Na grobo naribaj krompir. Nato iz njega iztisni čim več tekočine. Krompir stresi v posodo k čebuli.
3. V veliko skledo dodaj še brstični ohrovt in premešaj. Vmešaj še jajca, beljak, moko, sol in poper ter mešaj toliko časa, dokler se popolnoma ne združijo.
4. V večjo ponev vlij toliko olja, da prekrije celotno dno in ga segrej na srednjem ognju. Zajemi 1/2 skodelice mase in jo zlij v ponev. Z lopatico maso nekoliko splošči. Peci do zlate barve in do hrustljavosti, 3-5 minut na stran.
5. Postopek ponavljaj, dokler niso vsi polpeti spečeni.
6. Postrezi takoj s kislo smetano.
(Vir: Erin McDowell)