Recept: Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo
“Ta recept je … bogat z okusom kakava in ne pretirano sladek,” v svoji knjigi ‘Rawsome Superfoods’ zapisala avtorica Emily von Euw. “Okusni so s katerimkoli prelivom, ki ga imaš rada, ampak jaz jih obožujem s slano karamelo. V sladkem krompirju je veliko betakarotena (vitamin A), vitamina C, kalija in vlaknin.”
Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo so sočni, mehki in bogatega okusa. En brownie vsebuje le 150 kalorij in 8 gramov sadnega sladkorja.
Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo
Sestavine (za 16 rjavčkov):
Za rjavčke:
- 1 majhen do srednje velik kuhan sladek krompir, nasekljan
- 1 1/2 skodelice kuhanega črnega fižola
- 1/3 skodelice medjool datljev brez koščic
- 1/2 skodelice presnega kakava v prahu
- 3/4 skodelice mandljeve moke
- 1 jedilna žlica mletega lanenega semena
- 1 jedilna žlica pecilnega praška
- 1/4 skodelice kokosovega olja
- 1/2 skodelice rastlinskega mleka
- 1 čajna žlička čistega ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žličke morske soli
- 1 do 2 jedilni žlici zmletih kavinih zrn
Za datljevo karamelo:
- 1/2 skodelice datljev ali po potrebi še več
- 1/2 skodelice mandljevega mleka
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1/4 čajne žličke morske soli
- 1 zvrhana jedilna žlica mandljevega masla
- 1 jedilna žlica rezin kakavovega masla ali kokosovega olja, stopljenega
- 1 zvrhana jedilna žlica presnega kakava v prahu
Priprava:
1. Pečico segrej na 175°C.
2. Za rjavčke zmešaj vse sestavine v blenderju ali multipraktiku. Masamora biti gladka in gosta.
3. Testo vlij v namaščen pravokotni pekač. Postavi v pečico.
4. Peci 30-40 minut oziroma dokler ne izvlečeš iz sredine čistega zobotrebca. Vzemi iz pečice in pusti ohlajati 30 do 60 minut.
5. Za preliv pusti datlje namakati v mandljevem mleku 10 minut, nato pa zmiksaj vse sestavine v gladko kremo.
6. Preliv nanesi preko rjavčkov, razreži in uživaj. V hladilniku jih lahko hraniš do enega tedna.
(Vir: Rawsome Superfoods)