fbpx

Recept: Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo

“Ta recept je … bogat z okusom kakava in ne pretirano sladek,” v svoji knjigi ‘Rawsome Superfoods’ zapisala avtorica Emily von Euw. “Okusni so s katerimkoli prelivom, ki ga imaš rada, ampak jaz jih obožujem s slano karamelo. V sladkem krompirju je veliko betakarotena (vitamin A), vitamina C, kalija in vlaknin.”

Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo so sočni, mehki in bogatega okusa. En brownie vsebuje le 150 kalorij in 8 gramov sadnega sladkorja.

Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo

Sestavine (za 16 rjavčkov):
Za rjavčke:

  • 1 majhen do srednje velik kuhan sladek krompir, nasekljan
  • 1 1/2 skodelice kuhanega črnega fižola
  • 1/3 skodelice medjool datljev brez koščic
  • 1/2 skodelice presnega kakava v prahu
  • 3/4 skodelice mandljeve moke
  • 1 jedilna žlica mletega lanenega semena
  • 1 jedilna žlica pecilnega praška
  • 1/4 skodelice kokosovega olja
  • 1/2 skodelice rastlinskega mleka
  • 1 čajna žlička čistega ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličke morske soli
  • 1 do 2 jedilni žlici zmletih kavinih zrn

Za datljevo karamelo:

  • 1/2 skodelice datljev ali po potrebi še več
  • 1/2 skodelice mandljevega mleka
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1/4 čajne žličke morske soli
  • 1 zvrhana jedilna žlica mandljevega masla
  • 1 jedilna žlica rezin kakavovega masla ali kokosovega olja, stopljenega
  • 1 zvrhana jedilna žlica presnega kakava v prahu
Recept: Rjavčki iz sladkega krompirja z datljevo karamelo
(Rawsome Superfoods)

Priprava:

1. Pečico segrej na 175°C.
2. Za rjavčke zmešaj vse sestavine v blenderju ali multipraktiku. Masamora biti gladka in gosta.
3. Testo vlij v namaščen pravokotni pekač. Postavi v pečico.
4. Peci 30-40 minut oziroma dokler ne izvlečeš iz sredine čistega zobotrebca. Vzemi iz pečice in pusti ohlajati 30 do 60 minut.
5. Za preliv pusti datlje namakati v mandljevem mleku 10 minut, nato pa zmiksaj vse sestavine v gladko kremo.
6. Preliv nanesi preko rjavčkov, razreži in uživaj. V hladilniku jih lahko hraniš do enega tedna.

(Vir: Rawsome Superfoods)