Recept: Spomladanska grahova juha z meto
Grah ni dober le v kombinaciji z rižem, ampak tudi kot samostojna jed v obliki juhe, ki je ne le zelo zdrava, ampak tudi izjemno okusna! Uporabiš lahko svež, zamrznjen ali grah iz konzerve.
Spomladanska grahova juha z meto
Sestavine:
- 1 jedilna žlica olivnega olja + za okras
- 3 pori, na tanko narezani
- 2 stebla zelene, na tanko narezana
- 2 stroka česna, stisnjena
- 6 skodelic graha
- 4 skodelice zelenjavne/piščančje juhe ali vode
- 1/4 skodelice sesekljanega svežega peteršilja + za okras
- 1/4 skodelice metinih listov + za okras
- 1/4 skodelice sesekljanega drobnjaka + za okras
- 1/4 skodelice koprovih vejic + za okras
- 1/4 skodelice sladke ali kisle smetane
- sol
- poper
Priprava:
1. V večjem loncu na srednjem ognju segrej olivno olju. Dodaj por in zeleno. Praži približno 5 minut, da posteklenita. Dodaj česen in vse skupaj praži še 1 minuto, da česen zadiši.
2. Vmešaj grah. Prilij juho in zavri, nato pa zmanjšaj ogenj. Pokrito kuhaj na zmernem ognju 20 minut.
3. V juho dodaj peteršilj, meto, drobnjak in koper, nato pa jo odstavi s štedilnika in pusti stati 5 minut.
4. Juho prelij v blender ali multipraktik in zmiksaj do gladkega. Vmešaj kislo ali sladko smetano in začini s soljo in poprom.
5. Juho postrezi v krožniku, prelij z malo olivnega olja in okrasi s peteršiljem, meto, koprom in drobnjakom.