fbpx

Recept: Spomladanska grahova juha z meto

Grah ni dober le v kombinaciji z rižem, ampak tudi kot samostojna jed v obliki juhe, ki je ne le zelo zdrava, ampak tudi izjemno okusna! Uporabiš lahko svež, zamrznjen ali grah iz konzerve.

Spomladanska grahova juha z meto

Sestavine:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja + za okras
  • 3 pori, na tanko narezani
  • 2 stebla zelene, na tanko narezana
  • 2 stroka česna, stisnjena
  • 6 skodelic graha
  • 4 skodelice zelenjavne/piščančje juhe ali vode
  • 1/4 skodelice sesekljanega svežega peteršilja + za okras
  • 1/4 skodelice metinih listov + za okras
  • 1/4 skodelice sesekljanega drobnjaka + za okras
  • 1/4 skodelice koprovih vejic + za okras
  • 1/4 skodelice sladke ali kisle smetane
  • sol
  • poper

Priprava:

1. V večjem loncu na srednjem ognju segrej olivno olju. Dodaj por in zeleno. Praži približno 5 minut, da posteklenita. Dodaj česen in vse skupaj praži še 1 minuto, da česen zadiši.
2. Vmešaj grah. Prilij juho in zavri, nato pa zmanjšaj ogenj. Pokrito kuhaj na zmernem ognju 20 minut.
3. V juho dodaj peteršilj, meto, drobnjak in koper, nato pa jo odstavi s štedilnika in pusti stati 5 minut.
4. Juho prelij v blender ali multipraktik in zmiksaj do gladkega. Vmešaj kislo ali sladko smetano in začini s soljo in poprom.
5. Juho postrezi v krožniku, prelij z malo olivnega olja in okrasi s peteršiljem, meto, koprom in drobnjakom.

Recept: Spomladanska grahova juha z meto
(Liz Andrew)