Recept: Veganska in brezglutenska Nutella (samo 5 sestavin)

Boljša in bolj zdrava od kupljene!

Bogata in kremasta veganska Nutella je polna lešnikov, kokosovega sladkorja, kakava v prahu in s pridihom vanilije. Je neprimerljivo boljša od Nutelle kupljene v trgovini, saj je brez rafiniranega sladkorja, brez slabih maščob in brez konzervansov, poleg tega pa tudi brez glutena. Slastnega recepta se je domislila Stephanie, ki je celotni postopek priprave domače Nutelle objavila na svojem Instagram profilu @that.veganbabe.

Veganska in brezglutenska Nutella

Sestavine:

  • 5 skodelic lešnikov
  • 1/3 skodelice kokosovega sladkorja v prahu
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 čajne žličke soli

Priprava:

1. Najprej začnite s praženjem lešnikov do zlato-rumene barve. Pečico segrejte na 220°C in pražite lešnike 10 minut. Proti koncu pazljivo opazujte, da se ne zažgejo. Druga opcija pa je, da kupite že pražene lešnike in ta korak prekočite.
2. Če imajo vaši lešniki rjavo lupinico, jo po praženju zdrgnite dol s kuhinjsko brisačo, preden jih stresete v blender ali kuhinjski mikser.
3. Lešnike zmiksajte do popolne gladkosti – trajalo naj bi manj kot 5 minut. Lešnike je zelo enostavno spremeniti v maslo iz oreščkov.
4. Ko je lešnikovo maslo zelo gladko, dodajte preostale sestavine in ponovno miksajte, dokler ni popolnoma gladka zmes.
5. Pazite, da ne uporabljate nobenih sestavin na vodni osnovi, kot so voda, javorjev sirup, med itd., saj se vam bo maslo iz oreščkov zlepilo skupaj.
6. Vegansko Nutello namažite na toast, prelijte po ovsenih kosmičih, smutijih, sladoledu itd.