Recept: Veganska lazanja z bešamelom iz indijskih oreščkov
…in parmezanom iz mandljev!
Lazanja je zelo priljubljena jed pri družinskih kosilih. Klasična lazanja je resda zelo okusna, vendar pa tudi ne najbolj zdrava za tvoje telo, saj ne vsebuje popolnoma nič hranilnih snovi. Zato ti danes predstavljamo recept za slastno lazanjo z bešamelom iz indijskih oreščkov, domačo paradižnikovo omako z nizko vsebnostjo maščob in mandljev parmezan. Popolnoma nič ne boš pogrešala mlečnih izdelkov, ko boš uživala v tej slastni veganski lazanji!
Veganska lazanja z bešamelom iz indijskih oreščkov
Sestavine:
Za lazanjo:
- 1 paket testenin za lazanjo
Za bešamel iz indijskih oreščkov:
- 1 1/2 skodelice indijskih oreščkov, namočenih čez noč
- 1/3 skodelice jedilnega kvasa (nutritional yeast)
- 2 čajni žlički limoninega soka
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- 1/3 skodelice vode + več, če je potrebno
- ščep soli
- ščep popra
Za zelenjavno-paradižnikovo omako:
- 1 čebula, sesekljana
- 3 stroki česna, zmečkani
- 6-8 gob, narezanih
- 2 bučki, narezani
- 1 paprika, narezana
- 2 skodelici špinače
- 2 korenja, olupljena in narezana
- 2 stebla zelene, narezana
- 1/4 skodelice sveže bazilike, narezane
- 1 1/2 pločevinke paradižnikov v omaki
- 1/2 skodelice paradižnikove omake
- origano, bazilika, jedilni kvas, sol, poper in paprika po okusu
- 1/4 skodelice zelenjavne jušne osnove
Za mandljev parmezan:
- 1 skodelica mandljev
- 2 jedilni žlici jedilnega kvasa (nutritional yeast)
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
1. Po navodilih pripravi vso zelenjavo.
2. Veliko posodo segrej na srednjem ognju in vlij malo jušne osnove (toliko, da pokrije dno) ter na njej prepraži čebulo s česnom.
3. Postopoma dodajaj ostalo narezano zelenjavo, preostalo jušno osnovo in paradižnike iz konzerve. Dodaj še paradižnikovo omako, začimbe in premešaj. Na zmernem ognju kuhaj toliko časa, da se vsa zelenjava skuha.
4. V vmesnem času pripravi bešamel iz indijskih oreščkov in mandljev parmezan. Za bešamel stresi vse sestavine v blender in zmiksaj do gladkega. Za mandljev parmezan pa stresi vse sestavine v multipraktik in miksaj toliko časa, da nastane drobljenec.
5. Ko je zelenjavno-paradižnikova omaka pripravljena, segrej pečico na 220°C, hkrati pa začni zlagati lazanjo v pravokotni pekač.
6. Najprej plast zelenjavno-paradižnikove omake, nato lističi lazanje, preko njih bešamel omaka in ponovno zelenjavno-paradižnikova omaka, lističi lazanje in bešamel omaka. Ponavljaj toliko časa, dokler ti ne zmanjka sestavin. Zaključi s plastjo zelenjavno-paradižnikove omake, preko katere posuj mandljev parmezan.
7. Peci 30 minut.