Recept: Veganska pita s kokosom, čokolado in orehi
Pita in zdravo sladkanje običajno ne gresta skupaj. Vendar pa ti danes predstavljamo recept za slastno pito s kokosom, čokolado in orehi, ki ti bo še veliko bolj všeč od klasičnih pit z obilico masla in sladkorja, saj namesto njiju vsebuje kokosovo maščobo ter kokosov sladkor in datlje. Pita je popolna kombinacija krhkosti, kremoznosti in hrustljavosti.
Veganska pita s kokosom, čokolado in orehi
Sestavine (za okrogel pekač premera 20 cm):
Za podlogo:
- 1 1/4 skodelice brezglutenske moke
- 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja ali javorjevega sladkorja
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/4 skodelice + 2 jedilni žlici kokosovega olja v trdnem stanju
- 3-4 jedilne žlice mrzle vode
Za polnilo:
- 1 skodelica mehkih medjool datljev; izkoščičenih (če niso mehki, jih v vodi namakaj 30 minut)
- 1/4 skodelice masla iz orehov ali pekanov
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
- 1/8 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/3 skodelice vode
- 1 jedilna žlica kokosovega masla ali olja
- 1 skodelica prepraženih pekanov ali orehov + dodatno za okras
- 1/2 skodelice veganskih čokoladnih kapljic ali sesekljane čokolade + za okras
- 1/2 skodelice kokosovih kosmičev + za okras
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 190°C.
2. Za podlogo v večji posodi zmešaj moko, sladkor in sol. S kuhinjskim mešalnikom za testo vmešaj kokosovo olje in dodaj toliko vodo, da nastane gladko, vendar nelepljivo testo.
3. Testo preloži v okrogel pekač za pito in ga lepo razporedi tudi po obodu.
4. Za polnilo zmešaj vse sestavine (razen pekanov/orehov, kokosa in čokolade) v blenderju ali multipraktiku. Polnilo razporedi po podlogi in potresi s pekani/orehi, kokosom in čokolado. Postavi v pečico.
5. Peci 30 minut, dokler se skorjica ne obarva zlato-rjavo. Vzemi iz pečice in počakaj, da se popolnoma ohladi, preden serviraš.