Recept: Vegetarijanska “mesna” štruca
Enostavna in slastna!
Vegetarijanska “mesna” štruca je narejena iz najrazličnejše zelenjave in začimb, glavna sestavina pa je čičerika. Je popolnoma brezglutenska in brez oreščkov, poleg tega pa odlična zamenjava za klasično mesno štruco.
Vegetarijanska “mesna” štruca
Sestavine:
Za štruco:
- 1 čajna žlička olja
- 1/2 rdeče čebule, sesekljane
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 1/2 skodelice drobno sesekljane zelene ali katere druge zelenjave
- 1/4 skodelice sesekljane rdeče paprike ali korenja ali obojega
- 425 g čičerike iz konzerve ali 1,5 skodelice kuhane
- 425 g belega fižola iz konzerve ali še več čičerike ali kuhane leče
- 2 jedilni žlici sesekljanega svežega koriandra
- 2 jedilni žlici sesekljanega svežega peteršilja
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 2-4 jedilne žlice (BBQ) omake za žar
- 1,5 čajne žličke limoninega soka
- 1 jedilna žlica mletih chia semen ali 1,5 jedilne žlice mletega lanenega semena
- 1 jedilna žlica tahinija, neobvezno
- 1/4 do 1/2 čajne žličke popra
- 1/4 do 1/2 čajne žličke kajenskega popra
- 1 čajna žlička posušenega timijana azli rožmarina ali 2 čajni žlički svežega
- 1/2 čajne žličke posušenega žajblja
- 1/2 do 3/4 čajne žličke soli oziroma po okusu
- 1/2 skodelice mletih ovsenih kosmičev brez glutena ali krušnih drobtin brez glutena
Za premaz:
- 3 jedilne žlice BBQ omake
- 1 čajna žlička čili omake
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
- 2 čajni žlički kečapa
- ščep popra
- 1/4 čajne žličke rdeče paprike
Priprava:
1. Segrej ponev na zmernem ognju. Dodaj olje, čebulo, česen in ščep soli. Kuhaj toliko časa, da čebula postekleni. Dodaj zeleno in papriko ter kuhaj 3 minute.
2. Dobro speri čičeriko in fižol. V multipraktiku zmiksaj čičeriko, fižol, koriander, peteršilj in polovico kuhane zelenjave. Zmes nikar ne zmiksaj v pire, ampak naj ima še nekaj koščkov zelenjave.
3. Vegetarijansko zmes pretresi v posodo. V manjši posodici zmešaj mleta chia semena z BBQ omako in limoninim sokom ter pusti stati kakšno minuto. Začimbe, tahini, BBQ omako in preostanek kuhane zelenjave dodaj k vegetarijanski zmesi ter ročno vmešaj. Na koncu dodaj še ovsene kosmiče ali krušne drobtine in dobro premešaj. Če je zmes premokra dodaj še malo drobtin, če je presuha pa dodaj malo aquafabe (voda od čičerike). Poskusi zmes in po potrebi dodatno začini.
4. Podolgovat pravokotni pekač obloži s peki papirjem in vanj preloži zmes. Enakomerno jo razporedi po pekaču.
5. Naredi premaz tako,da zmešaš vse sestavine in z njim premažeš štruco.
6. Štruco prekrij s peki papirjem in jo peci 20 minut v predhodno segreti pečici na 200°C. Nato štruco odkrij in jo peci še nadaljnjih 15 do 25 minut oziroma dokler ne izvlečeš čistega zobotrebca.
7. Vzemi iz pečice in pusti ohlajati 15 minut, nato pa štruco vzemi iz pekača. Razreži na rezine in postrezi s pire krompirjem.