Rok trajanja: Kdaj bi morala zavreči lepotne izdelke

Kozmetika – za razliko od knjig in fotografij – ne traja večno. (Bi si želela izdelke s pretečenim rokom trajanja na svojem obrazu?) V najboljšem primeru le ne bodo več tako učinkoviti kot takrat, ko si jih odprla – beri: izsušena maskara, pocast glos ali neenakomerno pigmentirana tekoča podlaga. V najslabšem primeru pa te lahko doleti infekcija (ječmen na očesu, izbruhi mozoljev in podobno).

V nadaljevanju izveš, kdaj bi morala zavreči posamezni lepotni izdelek.

 

Tekoča podlaga: po 6-ih mesecih do 1 leta

Ne glede na to ali uporabljaš roke ali čopič, zelo verjetno ne enega ne drugega pred nanosom ne očistiš čisto vsakič, kajne? Se zgodi, vendar pa s tem izdelek vsakič znova izpostavljaš bakterijam. Zato naj bodo roke ali čopiči pred uporabo vedno dobro očiščeni.

 

Kremna ličila: po 6-ih mesecih do 1 leta

Govorimo o korektorjih, rdečilih in senčilih. Tekstura je vse, ko gre za kremna ličila. Če se zdi ali izgleda grudasto, potem izdelek takoj zavrzi. Največ pozornosti pa posveti kremnim senčilom, ki jih je treba še hitreje zamenjati (glede na to, kako blizu oči jih nanašaš).

 

Šminka: po 1 letu

Če opaziš, da šminka ne drsi več po ustnicah tako kot po maslu, potem je čas, da jo vržeš stran. Če pa z njo še vedno lahko lepo našminkaš ustnice, pa jo shranjuj v hladnem prostoru (na primer v hladilniku) in nikakor ne v (vročem) avtu.

 

Pudrasta ličila: po 2 letih

Pudrasta rdečila, fiksirni pudri in osvetljevalci so darila, ki te kar naprej razveseljujejo. Redno čisti čopiče in embalažo in jim s tem še podaljšaj rok trajanja.

 

Črtalo z oči: tekoče po 3 mesecih; svinčnik po 2 letih

Novo črtalo je enako popolni črti (no, mirna roka tudi zelo pomaga pri tem). Gelaste in tekoče formulacije se precej hitro izsušijo, zato če bi rada prihranila nekaj denarja, potem si raje omisli črtalo v svinčniku in ga hrani izven vlažnih prostorov (kakršna je kopalnica). Na ta način bo dober tudi več kot 2 leti.

 

Maskara: po 3 mesecih

Tako kot tekoča črtala za oči se tudi maskare precej hitro izsušijo. Če si pred kratkim imela kakršnokoli infekcijo oči, potem čim prej zamenjaj maskaro, da ne dobiš (še enega) konjunktivitisa.

 

Vlažilna krema: v tubi/kozarcu po 6 mesecih; na pumpico po 1 letu

Kremo iz embalaže vedno vzemi z vatirano paličico – ne prsti – preden jo naneseš na kožo. Imaš raje kreme na pumpico? Izogibaj neposredneu stiku s pumpico, da preprečiš kontaminacijo.

 

Krema za sončenje: po 1 letu

Dve besedi: rok uporabe. Glede na to, da je glavni namen kreme z zaščitnim faktorjem ta, da ščiti tvojo kožo pred UV žarki, je še toliko bolj pomembno, da ne spregledamo te pomembne informacije. Če na obraz, vrh ušes, vrat in dekolte nanašaš priporočeno količino kreme (poln 30 ml kozarček), potem ena embalaža tako ali tako ne bo trajala za dlje kot eno sezono.

 

Lak za nohte: po 1 letu

Čeprav si morda kje slišala, da lahko stari laki poškodujejo tvojo obnohtno kožico ali pa naredijo tvoje nohte krhke, to nikakor ne drži. Laki s pretečenim rokom trajanja se le ne nanašajo lepo na nohte, med sušenjem na nohtih pa nastanejo mehurčki. Vsako jesen/zimo kupi eno stekleničko laka in nato še eno vsako pomlad/poletje.

 

Parfum: po 8 do 10-ih letih

Nekatere dišave lahko trajajo tudi do 10 let. Svoje najljubše parfume hrani stran od sončne svetlobe in vlage, da bodo ohranili svoj originalni vonj.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry