Domov » Prehrana & Recepti » Še ne ješ kivijevega olupka? Napaka!

Še ne ješ kivijevega olupka? Napaka!

Prehrana & Recepti
Še ne ješ kivijevega olupka? Napaka!
📷 Pixabay

V živahnih in vitaminov polnih smutijih so kiselkasti kiviji ključna sestavina. Seveda pa niso primerni samo za v smutije, odlični so tudi sami po sebi (za uživanje z žlico). Zdaj pa pozor, saj te bomo zagotovo šokirali – izkazalo se je, da je lupljenje, rezanje in izdobljevanje kivija popolnoma nepotrebno!

Ali to pomeni, da dejansko lahko uživamo kivi z olupkom vred? Vsekakor. Kivijev olupek je popolnoma užiten in celo poln hranilnih snovi.

Ampak zakaj bi ljudje uživali puhast olupek? Ker je veliko bolj praktično, poleg tega pa na ta način nimaš nobenega odpadka. Kivijev olupek je dejansko zelo zdrav zate (ena študija je celo pokazala, da olupek vsebuje trikrat večjo količino vlaknin kot kivijevo meso). Zelo impresivno, glede na to, da je že kivijevo meso polno hranilnih snovi, vključno s kar dvakratno količino vitamina C (bistven za celjenje tkiv in odličen za sijočo kožo) kot ga vsebuje pomaranča ter več kalija (pomemben za zdravje srce in delovanje mišic) kot banana. To pa je eno super sadje!

OK, olupek je hranilen, ampak ali je tudi okusen? Nekatere ljudi od njegovega uživanja odvrača puh, vendar je ta zelo podoben breskvinemu. Kar pa zadeva okusa pa je zelo podoben kivijevi notranjosti – svež in rahlo kiselkast.

In kako ga lahko uživamo? Točno tako kot jabolko, nektarino ali breskev. Če pa te olupek kljub vsem koristnim lastnostim zaradi negladke površine odvrača od uživanja, pa kivi z olupkom vred dodaj v jutranji smuti. Tam ga 100-odstotno ne boš niti malo čutila!