Se tvoj kašelj ponoči poslabša? TO je razlog + kako stanje izboljšati

Sezona grip in prehladov je tu, kar pomeni tudi veliko neprespanih noči zaradi žgečkajočega občutka v grlu v ležečem položaju, ki te kar naprej sili h kašlju. Ampak zakaj je kašelj med prehladi slabši ponoči, ko spimo oziroma bi radi spali?

Ni le v tvoji domišljiji, da se tvoj prehlad poslabša takoj, ko zaspiš – to je posledica gravitacije, kajti ko ležimo, se začne sluz zbirati in kapljati po grlu navzdol ter žgečkati živce, ki sprožijo kašelj.

Prav tako ne pomaga, da je zrak ponoči zaradi radiatorjev bolj suh. Paradoksalno je, da naše dihalne poti in sluznice delajo močneje, da ohranijo vse vlažno, ko je ponoči zrak suh. Večja proizvodnja sluzi, ko smo prehlajeni in kašljamo, pomeni tudi večjo zamašenost, več postnazalnega kapljanja in več kašlja.

Čeprav se nočnega kašlja morda ne boš mogla popolnoma znebiti, obstajajo načini, kako omiliti njegov vpliv na spanec. Malo si dvigni vzglavnik, uživaj v parni kopeli ali prhi pred spanjem, uporabi pršilo za nos, vlažilec zraka. Mentolove pastile ali sirupi proti kašlju prav tako dobro delujejo ponoči za začasno blaženje kašlja.