Si želiš bolj raven trebuh do novega leta? Nehaj uživati TA 4 živila!
Številni si želijo začeti novo leto z bolj ravnim trebuhom, kar pogosto vključuje osredotočenost na izbiro prehrane. Ne glede na to, ali si želiš zmanjšati napihnjenost ali pa maščobe okoli trebuha, iz prehrane je potrebno izločiti določena živila, ki povzročajo napenjanje in vnetja v telesu. Predelana živila z visoko vsebnostjo rafiniranih sladkorjev, umetnih dodatkov in nasičenih maščob, pa tudi gazirane pijače in predelani ogljikovi hidrati lahko prispevajo k napihnjenemu videzu.
V nadaljevanju ti predstavljamo štiri živila, ki jih je potrebno začeti uživati manj ali povsem izločiti iz prehrane, če si želiš bolj raven trebuh do novega leta.
Sladkarije in peciva
Izločitev predelane sladke hrane lahko bistveno prispeva k bolj ravnemu trebuhu. Ta živila, obremenjena z rafiniranimi sladkorji in umetnimi dodatki, lahko povzročijo vnetja, zastajanje vode in napenjanje, kar daje videz napihnjenega trebuha. Prekomerni vnos sladkorja prav tako spodbuja sproščanje inzulina, kar lahko sčasoma prispeva k odpornosti proti inzulinu in povečanemu kopičenju maščobe, zlasti okoli trebuha.
Vsi sladkosnedi, ki si želite raven trebuh, raje posegajte po presnih sladicah oziroma takšnih, ki namesto rafiniranega sladkorja vsebujejo kokosov sladkor, datlje, stevijo, eritritol in ksilitol, poleg tega pa so narejene iz polnovrednih živil, kot so polnozrnata moka, mandljeva in kokosova moka, ovseni kosmiči itd.
Gazirane in sladke pijače
Izločitev gaziranih in sladkih pijač iz dnevnega vnosa lahko igra ključno vlogo pri doseganju bolj ravnega trebuha. Te pijače, ki pogosto vsebujejo veliko dodanih sladkorjev in praznih kalorij, prispevajo k napihnjenosti, zadrževanju vode in povečanemu kopičenju maščob, zlasti v predelu trebuha. Hiter dotok sladkorja spodbudi inzulinski odziv, kar lahko povzroči odpornost proti inzulinu in nagnjenost k shranjevanju maščob. Raje se odloči za uživanje vode ali zeliščnih čajev.
Rafinirani ogljikovi hidrati
Izločevanje rafiniranih ogljikovih hidratov iz prehrane je lahko ključno za doseganje bolj ravnega trebuha. Rafinirani ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v belem kruhu, pecivu in predelani hrani, pogosto vodijo do hitrega skoka ravni sladkorja v krvi, sprožijo sproščanje inzulina in spodbujajo shranjevanje maščobe, zlasti v predelu trebuha.
Rafinirane ogljikove hidrate je priporočljivo zamenjati s polnozrnatimi izdelki, kot so polnozrnati kruh, rjavi riž in kvinoja, kar lahko prispeva k stabilizaciji ravni krvnega sladkorja in zmanjšanju trebušne maščobe.
Ocvrta in mastna hrana
Tovrstna živila, ki so pogosto nasičena z nezdravimi maščobami in kalorijami, lahko prispevajo k napihnjenosti, zadrževanju vode in povečanju telesne teže, zlasti v predelu trebuha. Ocvrta hrana je za telo tudi težja za prebavo, kar lahko povzroči nelagodje in počasen metabolizem.
Hrano je veliko bolje popeči na ponvi, na žaru ali v zračnem cvrtniku.