Simbol božiča: Kakšen pomen in zgodovino ima hrestač

Hrestači, kakršne poznamo danes, so dekorativni kipci, ki jih postavimo v naše domove v času prazničnega decembra. Običajno spominjajo na vojake in so pobarvani v živahne praznične barve. Imajo velika kvadratna usta z velikimi belimi zobmi, ki se odpirajo z uporabo vzvoda na hrbtu.

Hrestač - Modna.si
Hrestač ima velika kvadratna usta z belimi zobmi (Foto: Envato Elements)

Prvotni hrestač je nastal v poznem 17. stoletju v Nemčiji, z namenom lomljenja orehov. Pogosto so jih izrezovali iz lesa, saj je bil les bogat vir. V nemški tradiciji in nekaterih ljudskih izročilih so bili simboli sreče za družino in zaščito doma. Pravijo, da predstavljajo moč in služijo kot pes čuvaj, ki varuje družino pred nevarnostjo.

Hrestač pokaže svoje zobe zlim duhovom in služi kot glasnik sreče in dobre volje. Prav zaradi teh pomenov so jih pogosto podarjali kot darila.

Hrestač je ostal evropska lutka, a je po drugi svetovni vojni našel svojo pot v Ameriko. Ameriški vojaki so hrestače prinesli kot spominke, ko je bilo konec vojne. To je povečalo njihovo priljubljenost skupaj z baletom Hrestač (The Nutcracker) od Čajkovskega, priredbo zgodbe E. T. A. Hoffmanna o Hrestaču in mišjem kralju (The Nutcracker and the Mouse King).

Ni jasno, kdaj so postali povezani in simbol božiča, vendar mnogi verjamejo, da se je začelo z baletom. V Angliji noč čarovnic imenujejo kar noč hrestačev.

Dandanes lahko vidimo hrestače vseh oblik, velikosti in barv. Če imaš težave z idejo o darilu za nekoga, se spomni na hrestača ter pomena sreče in bogastva!

Hrestači imajo pomen sreče in bogastva - Modna.si
Hrestači imajo pomen sreče in bogastva (Foto: Envato Elements)