Skrivna imena za sladkor, ki bi jih morali poznati

Skriva se povsod…

Zavedate se, kako pomemben je zdrav način življenja. Veste, da je sladkor v večjih količinah škodljiv in ga je priporočljivo uživati zgolj občasno. Njegovi zdravi nadomestki so med drugim tudi med, agavin sirup in javorjev sirup.

Ampak, ali ste vedeli, da lahko vsak dan nevede zaužijete ogromne količine sladkorja? Sladka sestavina ima številne vzdevke, ki lahko povzročajo, da kljub dieti ni nobenih vidnih rezultatov.

Spoznajte 8 alternativnih imen za sladkor, da boste lahko še bolj ozaveščeni glede zdravih odločitev.

Ječmenov slad
Kaljena žitna zrna ječmenovega slada uporabljajo za varjenje piva pa tudi v sladkih čokoladnih bonbonih.

Sirup
Izogibajte se vsaki sestavini, ki ima v imenu besedo sirup. Najpomembnejši med njimi, katerim se izogibajte kolikor se le da, so rožičev sirup, zlati sirup, rižev sirup in sirkov sirup.

Maltodekstrin
Najdete ga v gaziranih pijačah in bonbonih, prav tako pa ga uporabljajo tudi v “dietnem” arašidovem maslu, da zmanjšajo vsebnost maščobe in ohranijo pravo strukturo. Dodajajo pa ga tudi v pivo, da mu izboljšajo okus.

Muscovado
Muscovado je delno rafiniran in nerafiniran rjavi sladkor in ima zelo podoben okus melasi. Zaradi njegovega močnega okusa, ga pogosto najdemo v marinadah, žar omakah in ostalih pakiranih slanih in sladkih prigrizkih.

Nekatere besede, ki se končajo na “-oza”
Podobno kot besedne zveze, ki vključujejo besedo sirup, pripona “-oza” v nekaterih primerih pomeni sladkor: fruktoza, glukoza, maltoza, saharoza itd.

Melasa
Melasa je nekristaliziran sirup narejen med procesom rafiniranja sladkorja. Pogosto ga uporabljajo v britanskih sladicah, kot sta puding in pita.

Etil maltol
Bela trdna snov z vonjem, ki je zelo podoben karameli, etil maltol pogosto uporabljajo kot sladilo v žvečilnih gumijih.

Dekstran
Čeprav njegovo ime zveni kot sestavina v dietni tabletki, pa je dekstran pravzaprav sladkor, ki je naravno prisoten v rafiniranem kristalnem sladkorju, javorjevem sirupu in ponarejenem medu.