Sladek krompir, čokolada in ostala izjemna živila proti staranju
Spoznaj živila, ki ti najbolj pomagajo do zdrave in sijoče kože!
Ko govorimo o upočasnjevanju staranja, se mnogi osredotočijo le na kreme za oči, serume proti gubam in celo plastično kirurgijo. Čeprav lahko vse te stvari vsekakor pomagajo, pa obstaja veliko bolj naraven (in cenejši) pristop do upočasnjevanja staranja: kožo si lahko pomladiš kar s pravilno izbiro živil!
Živila bogata z vitamini in minerali ti lahko pomagajo povrniti (ali ohraniti) mladostno in sijočo kožo. Najboljša živila za tvojo kožo so tista, ki vsebujejo elaginsko kislino, biotin ter vitamina C in E, ki sta naravna spodbujevalca tvorbe kolagena.
Kolagen je najbolj pomembna beljakovina v koži, saj ga vsebuje kar 75-80%. Nahaja se v srednji plasti – dermis – in koži daje polnost in napetost. S staranjem se začnejo vrednosti kolagena zmanjševati, vendar lahko ta proces upočasniš z uživanjem pravih živil, ki spodbujajo sintezo kolagena.
Spoznaj 28 živil, ki so bogata s prej omenjenimi ključnimi hranili in ohrani gube na minimumu.
Avokado
Na splošno lahko zdrave maščobe pripomorejo k vlaženju kože in preprečevanju izsušenosti. Avokado je poln enkrat nenasičenih in nekaj večkrat nenasičenih maščob, ki dobre maščobe. Poleg tega pa avokado vsebuje tudi lutein in zeaksantin, ki pomagata zaščititi kožo pred UV žarki.
Jajca
Beljakovine so sestavni del kolagena in jajca so na vrhu seznama vsebnosti najbolj kvalitetnih beljakovin. Ampak nikar ne uživaj le jajčne beljake, saj rumenjak vsebuje še druge hranilne snovi za mladostno kožo – vključno z biotinom. Biotin dokazano pomaga pri ohranjanju zdrave kože, las in nohtov.
Slive
Slive so najbolj znane za spodbujanje zdravih kosti in prebavnega sistema, vendar imajo še številne druge koristi. Ena od teh je tudi lepa koža. S slivami zaužiješ veliko polifenolov, ki so zelo močni antioksidanti in lahko pomagajo zaščititi kožo pred škodjivimi učinki UV-žarkov poleg nošenja kreme z zaščito pred soncem.
Granatno jabolko
Obstaja zelo dober razlog, zakaj granatno jabolko dodajajo v toliko izdelkov za nego kože. Semena granatnega jabolka vsebujejo močne antioksidante antocianine ter tudi elaginsko kislino, ki povečuje proizvodnjo kolagena.
Borovnice
Borovnice so izvrsten vir močnih antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo kolagen v koži, zaradi česar posledično postane bolj nagnjena k nastanku gub. Vsebujejo pa tudi vitamina C in E, ki posvetlita kožo in ji podarita zdrav sijaj.
Ekstra deviško olivno olje
Olivno olje bo ohranilo tvojo kožo mladostno, vse to zahvaljujoč dobrim mononenasičnimi maščobami, ki jih ponuja olje, kar je povezano s povečano elastičnostjo in čvrstostjo kože.
Zeleni čaj
Morda si boš želela jutranjo skodelico kave zamenjati za skodelico zelenega čaja, če bi rada izgledala bolj mladostno. Zeleni čaj vsebuje še zlasti visoke vrednosti polifenolov, ki ščitijo kolagen.
Losos
Losos, skupaj z ostalimi mastnimi ribami, z omega-3 maščobnimi kislinami ustavlja staranje kože. Tudi priljubljene sladkovodne ribe vsebujejo karotenoidni antioksidant imenovan astaksantin, ki izboljša elastičnost in hidratacijo kože.
Sardine
Sardine morda niso najlepše na pogled, vendar ti še kako lahko pomagajo pri lepšem izgledu. Tako kot losos so tudi sardine polne omega-3 maščobnih kislin.
Ostrige
Tudi če ne najdeš bisera v ostrigi, pa boš v njej našla ogromno lepotnih koristi. Ostrige so odličen vir cinka, ki lahko pomaga pri obnavljanju in popravljanju celic. Cink pa lahko spodbudi tudi regeneracijo las.
Temna čokolada
Antioksidantni profil temne čokolade je še močnejši od acai jagod, borovnic in brusnic. Čokolada vsebuje antioksidante, imenovane flavanoli, ki ščitijo kožo pred poškodbami sonca.
V neki študiji so primerjali, kako kakav z visoko vsebnostjo flavanolov in kakav z nizko vsebnostjo flavanolov delujeta na kožo. Skupina ljudi, ki je uživala kakav z visoko vsebnostjo flavonolov je imela bolje prekrvavljeno kožo ter izboljšano debelino, hidratacijo in gladkost. In višja kot je bila vsebnost kakava v čokoladi, več je imela tudi flavanola. Zato vedno izbiraj temno čokolado z vsaj 70-odstotno vsebnostjo kakava.
Korenje
Korenje vsebuje veliko beta-karotena – karotenoida, ki ponuja številne koristi za zdravje, tudi tisto, povezano s kožo in lasmi. Ne le, da kožo poživi in jo ščiti pred poškodbami sonca, ampak lahko pomaga tudi spodbuditi rast las in preprečiti prhljaj. Ni čudnega, da je beta karoten priljubljena sestavina v številnih izdelkih za nego kože in las.
Sladek krompir
Kot večina oranžne zelenjave, je tudi sladki krompir poln beta karotena, zaradi česar je odlična priloga na krožniku. Enostavno ga le razreži, premaži z oljem, posuj s soljo in poprom ter rožmarinom in postavi v segreto (200°C) pečico za 35 minut.
Oranžna buča
Čeprav ne vsebuje tako veliko beta karotena kot ostala oranžna zelenjava, pa je oranžna buča odličen vir karotenoidov, ki izboljšujejo strukturo kože.
Zelena listnata zelenjava
Vitamin C spodbuja proizvodnjo kolagena, poleg tega pa pomaga zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca in onesnaženosti ozračja. Listnata zelenjava, vključno z listnatim ohrovtom, špinačo in zeljem, je odlična izbira.
Paprika
Še en izjemen vir vitamina C pa je paprika. Ne glede na to ali izbereš rumeno, zeleno ali rdečo papriko, vsaka vsebuje več vitamina, ki se bori proti gubam, kot pomaranča.
Paradižnik
Paradižnik, kot tudi paradižnikov sok, je odličen vir vitamina C. Nasekljaj nekaj rezin in jih dodaj v svojo solato, naredi salso ali jih spremeni v okusno omako za testenine.
Brokoli
Brokoli je prav tako bogat z vitaminom C in tudi z vitaminom K, ki lahko ohranja tvoje kosti in srce močne.
Laneno seme
Potresi nekaj lanenega semena po kaši, kosmičih, solati ali pa ga dodaj v smoothie. Je odličen vir omega-3 maščobnih kislin imenovanih ALA (alfa linolenska kislina), ki ščitijo kožo pred škodljivimi sončnimi žarki in lahko pomagajo zmanjšati škodo, ki jo povzroča sonce.
Orehi
Za graciozno staranje in lepo kožo bi morala v prehrano vključiti različne antioksidante, ki uničujejo proste radikale, ki prispevajo k staranju. Eden od najlažjih načinov je z uživanjem orehov. Tí oreščki imajo največjo količino antioksidantov v primerjavi z drugimi živili in oreščki. Poleg vseh svojih številnih koristi za zdravje vsebujejo tudi vitamin E, melatonin in neflavonoidne polifenole.
Cimet
Cimet naj bi vseboval visoke vrednosti proantocianidinov – razred polifenolov z močnimi protivnetnimi lastnostmi. Posuj ga po jutranji kavi ali pa dodaj v kosmiče in spodbudi zdravo proizvodnjo celic za zdravo in lepo kožo.
Čili
Čili je še zlasti bogate z vitaminom C, ki pa, kot že vemo, pomaga pri proizvodnji kolagena. Dodaj ga v omake za testenine ali juhe.
Ingver
Svež ingver vsebuje sestavino imenovano gingerol, za katero je bilo dokazano, da ima antiinflamatorne lastnosti, ki pomagajo nadzirati proces staranja. Ingver se priporoča tudi za izboljšanje cirkulacije krvi, ki pomaga pri vnetjih v telesu.
Šitake gobe
Šitake gobe so čudovit vir pomembnega minerala bakra, ki pomaga pri sintezi in stabilizaciji beljakovin v koži, vključno s kolagenom in elastinom. Pomaga pa tudi pri proizvodnji antioksidantnega encima, ki ga najdemo v koži za zaščito pred prostimi radikali.
Grenivka
Vitamin C, ki ga najdemo v grenivkah, je močan antioksidant. Kot je bilo že omenjeno, vitamin C pomaga pri preprečevanju celičnih poškodb in pomaga pri proizvodnji kolagena. Pojej pol grenivke z grškim jogurtom za nasiten in zdrav zajtrk.
Mango
Mango je bogat vir vitamina A in karotenoidov. Karotenoidi so učinkoviti antioksidanti, ki sodelujejo pri rasti celic in imunski funkciji.
Leča
Leča je bogata s polifenoli, kot sta procianidin in prodelfinidin. Ti polifenoli dokazano pomagajo preprečiti oksidativni stres, ki je pomemben dejavnik pri staranju kože. Bonus? Leča je tudi bogat vir beljakovin, vlaknin in mineralov, kot so baker in ne-hem železa ter vitaminov B.
Acai jagode
Acai jagode niso le okusne, ampak lahko tudi pomagajo preprečiti nastanek kožnega raka, so pokazale nedavne raziskave. Ena specifična študija je še posebej preučevala acai olje in melanom (kožni rak) in ugotovila, da je acai olje zaslužno za zmanjšano obolevnostjo za rakom in rastjo tumorjev. Acai jagode lahko uživaš v hrani ali pijači. Ne pozabi pa tudi zmanjšati vnos sladkorja in v prehrano vključiti več zelenjave in manj sadja.