Domov » Prehrana & Recepti » Sladek krompir: Kako zdrav je v resnici

Sladek krompir: Kako zdrav je v resnici

Prehrana & ReceptiZdravje
Sladek krompir: Kako zdrav je v resnici
📷 Profimedia

Ne glede na to, ali razmišljaš o hitrih, jesenskih jedeh za kosilo ali o bolj nobel jedi za novoletno večerjo, ti je verjetno na pamet padel sladki krompir. Ampak morda se sprašuješ, ali je ta krompir sploh zdrava izbira, glede na to da je “sladek”.

Kakšne so zdravilne koristi sladkega krompirja

Sladek krompir je bogat z vitaminom A – vitaminom s posebnimi supermočmi: pomaga ustvarjati imunske celice, ki se borijo proti patogenom. En srednje sladek krompir vsebuje preko 400% dnevnih potreb po vitaminu A.

Polni pa so tudi vlaknin (ena skodelica na kocke narezanega sladkega krompirja vsebuje enako količino kot skodelica ovsene kaše). Vlaknine pa so koristne za telo zaradi več razlogov: raziskave so pokazale, da lahko uživanje prehrane z veliko vlakninami pomaga ljudem s sladkorno boleznijo tipa II nadzorovati raven glukoze. Vlaknine pa so odlične tudi za redno odvajanje (adijo, zaprtje!), zniževanje ravni holesterola, pomagajo pa ti tudi ostati na zdravi telesni teži.

Sladek krompir je odličen vir kalija – hranilo, ki je ključno za normalno delovanje celic. Študije kažejo, da lahko pomanjkanje med drugim poviša krvni tlak in tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Da niti ne omenjamo, da je odličen za oči: vsebuje beta karoten, ki je povezan z zdravjem oči, prav tako pa ima antioksidantne moči iz skoncentriranega vitamina C in E.

Vsebuje tudi holin – hranilo, ki je dobro za možgane (pomaga pri spominu in učenju), pa tudi za zmanjšanje vnetja. Je tudi dober vir mangana – minerala, ki spodbuja metabolizem in razvoj kosti ter pomaga pri absorpciji vitaminov.

Sladek krompir pa je poln tudi magnezija, ki ne pomaga le pri enakomerni pretočnosti krvi, ampak ti lahko tudi pomaga bolje spati ponoči.

Je bolj zdrav od navadnega krompirja?

Izkazalo se je, da imata obe vrsti krompirja svoje dobre strani, a sladek krompir nekoliko vodi. Ja, je bolj sladek, vendar pa vsebuje nekoliko manj kalorij in ogljikovih hidratov kot beli krompir ter več vitaminov in hranil.

Je sladek krompir dober za hujšanje?

Vlaknine v sladkem krompirju pomagajo preprečevati lakoto na dva načina: so nasitne in pomagajo ohranjati stabilen krvni sladkor. Vendar pa je vse odvisno od tega, kako ga pripraviš. Sladek krompir je seveda veliko bolj zdrava izbira, če ga kuhaš in pečeš brez olja ter postrežeš brez mastnih prelivov in dodatkov. Poleg tega pa ga nikar ne lupi, saj koža vsebuje ogromno vlaknin in hranil.