fbpx

Sladek krompir: Zakaj bi moral biti pogosteje na tvojem krožniku

Nasitil te bo in poskrbel za vnos hranilnih snovi!

Je sladek, mehek in kar prekipeva od hranil. Poln vitaminov, mineralov, vlaknin in fitohranil, ki skrbijo za zdravje, je sladek krompir izjemno dober zate, poleg tega pa tudi enostaven za pripravo. Morda se ti vse zdi prelepo, da bi sploh lahko bilo res, vendar pa ta barvita korenasta zelenjava vsekakor spada na tvoj nakupovalni seznam!

Podatki o hranilni vrednosti (za 1 srednje velik sladek krompir):

  • 112 kalorij
  • 26 g ogljikovih hidratov (8% dnevne vrednosti)
  • 2 g beljakovin
  • 0 g skupnih maščob
  • 0 g nasičenih maščob
  • 4 g vlaknin (15% dnevne vrednosti)
  • 5 g naravnega sladkorja
  • 438 mh kalija (12% dnevne vrednosti)
  • 32 mg magnezija (8% dnevne vrednosti)
  • 39 mg kalcija (3% dnevne vrednosti)
  • 0.8 mg železa (3% dnevne vrednosti)
  • 61 mg fosforja
  • 3 mg vitamina C (5% dnevne vrednosti)
  • 0.3 mg vitamina B6 (15% dnevne vrednosti)
  • 18443 IU vitamina A (386% dnevne vrednosti)

Zdravilne koristi sladkega krompirja

Obstaja kar nekaj zelo doberih razlogov, zakaj je sladek krompir priporočeno redno uživati:

Zdrav vid: visoka vsebnost vitamina A je zaslužna za ohranjanje ostrega vida.
Boljša odpornost: Vitamin A pomaga tudi pri ostalih telesnih funkcijah, vključno s celično komunikacijo, rastjo in diferenciacijo.
Ostrejši um: Vitamin B6 je bistven koencim za kognitivni razvoj.
Močnejše srce: Tako kalij kot tudi magnezij sodelujeta pri podpori krvnega tlaka.
Nižji LDL holesterol: Vlaknine pomagajo znižati slab holesterol in tveganje za bolezni srca, debelost in diabetes tipa 2.

Ali je sladek krompir boljši od navadnega?

Medtem ko sladek krompir vsebuje veliko več vitamina A in nekoliko več vlaknin, pa beli krompir vsebuje več kalija in vitamina C. Tako bel kot sladek krompir spadata med s hranili bogata živila. Izmenično uživaj oba, da boš izkoristila vsa hranila.

Ali sladek krompir vsebuje veliko naravnega sladkorja?

Ne! Prisoten je sicer naravni sladkor, vendar je tega zelo malo. Raziskave so celo pokazale, da je sladek krompir odliče dodatek k diabetični prehrani. Pogosto je povsem napačno prepričanje, da se morajo diabetiki čim bolj izogibati ogljikovim hidratom, v resnici pa je pomembno le to, da uživajo dobre OH-je in po malo tekom celega dneva. Sladek krompir ima nizek glikemični indeks in visoko vsebnost vlaknin, kar pomeni da zelo počasi sprošča in absorbira glukozo v krvni obtok, s čimer prepreči hitri dvig in padec sladkorja v krvi.

Na kakšne vse načine lahko pripraviš sladek krompir?