fbpx

Slasten poletno-jesenski recept: Pečena hruška z medom in gorgonzolo

Poletje se počasi bliža koncu in le še nekaj dni nas loči od začetka jeseni, zato ti predstavljamo slasten recept, ki združuje sladkobo hrušk, slanost gorgonzole in sladkost medu, kar ustvari presenetljiv in okusen kontrast. Popolna jed za tiste, ki si želijo poskusiti nekaj drugačnega v prehodnem obdobju med poletjem in jesenjo.

Pečena hruška z medom in gorgonzolo

Sestavine:

  • 4 zrele hruške
  • 100 g gorgonzole (ali drugega modrega sira)
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica masla
  • 1/4 skodelice oreščkov po izbiri (orehi, lešniki, mandlji), grobo nasekljanih
  • ščepec cimeta (po želji)

Postopek:

1. Pečico predhodno segrej na 180°C.
2. Hruške operi, prereži na pol in odstrani peščišče. Nato izreži malo mesa iz sredine, da narediš majhno vdolbinico za nadev.
3. V mikrovalovni pečici ali na štedilniku stopi maslo in med. Mešaj, dokler se med popolnoma ne raztopi.
4. Vsako hruško premaži z medenim maslom in jih položi na pekač z vdolbinico obrnjeno navzgor.
5. V vsako vdolbino v hruški položi majhen košček gorgonzole.
6. Hruške peci v predhodno ogreti pečici približno 15-20 minut oziroma dokler se sir ne stopi, hruške pa se morajo zmehčati.
7. Medtem ko se hruške pečejo, lahko na ponvi brez masti prepražiš grobo nasekljane oreščke, da postanejo hrustljavi in aromatični. Po želji dodaj ščepec cimeta.
8. Ko so hruške pečene, jih potresi s prepraženimi oreščki.
9. Postrezi še toplo kot sladico ali prigrizek.

Preberi si tudi:
Zelenjava

8 najboljših živil, ki bi jih morali uživati jeseni

September je že v polnem teku in počasi pozabljamo na jedi z žara in hladne poletne priloge, kot so testeninske solate, ter se pripravljamo na bolj bogate, polnovredne…