8 najboljših živil, ki bi jih morali uživati jeseni

September je že v polnem teku in počasi pozabljamo na jedi z žara in hladne poletne priloge, kot so testeninske solate, ter se pripravljamo na bolj bogate, polnovredne jedi v jesenskem času.

Ker temperature vztrajno padajo, to pomeni spremembo ne le v garderobni omari, ampak tudi na krožniku. In zakaj je to pomembno? Ker se s spremembo letnih časov zgodijo spremembe tudi v telesu, duši in umu. Krajši in bolj turobni dnevi lahko povročijo depresijo in letargijo, poleg tega pa tudi številna druga neprijetna čustva.

Eden od načinov, kako se spoprijeti s temi spremembami, je, da nekoliko spremenimo svoje prehranjevalne navade in vključimo sezonska živila, ki lahko podpirajo naše zdravje na več načinov.

1. Oranžne buče

Oranžne buče niso le popolna jesenska dekoracija, ampak živilo polno hranilnih snovi. Tako buče kot bučna semena so odlična za uživanje v jesenskem času, ker vsebujejo veliko beta karotena, bučna semena pa so dober vir cinka. Buče pa spodbujajo tudi zdravo kožo zaradi visoke vsebnosti antioksidantov.

2. Zelena listnata zelenjava

Vsi vemo, da bi morali uživati več zelene listnate zelenjave. Zakaj? Ker vsebuje zelo malo kalorij in maščob ter veliko vlaknin. Pohvali se lahko z vitamini A, B, C, E in K ter kalijem, magnezijem in kalcijem. Zelena listnata zelenjava med vso zelenjavo vsebuje največ vitamina K in folatov (B9), ogromno antioksidantov (klorofil, betakaroteni, lipoična kislina), kalcija (odličen za kosti) in ima diuretične lastnosti.
Med zeleno listnato zelenjavo spadajo: rukola, listnati ohrovt, blitva, špinača, zelenje od repe itd.

3. Paprike

Paprike vsebujejo malo kalorij, so pa polne hranilnih snovi. Tako rumene, zelene kot tudi rdeče so odličen vir vitamina A in C, kalija, folne kisline in vlaknin. Če te zanima, katere paprike vsebujejo največ hranil, je odgovor rdeče, saj so najdlje časa na vrtu, zelene pa najmanj, saj jih najprej oberejo. Za primerjavo, rdeče paprike imajo kar 11-krat več betakarotena in 1,5-krat več vitamina C kot zelene paprike.

4. Brokoli

Preberi si tudi:
Zakaj bi morala brokoli uživati vsak dan

Zakaj bi morala brokoli uživati vsak dan

Zagotovo že veš, da brokoli spada med izjemno zdravo zelenjavo in če jo pripraviš na prav določen način (skuhaš na pari), z njo v telo vneseš še veliko…

5. Cvetača

Preberi si tudi:
Cvetača ali brokoli: Kateri je bolj zdrava izbira?

Cvetača ali brokoli: Kateri je bolj zdrava izbira?

Brokoli in cvetača sta križnici. Oba sta okusna skuhana, pražena ali pečena. Ampak kateri je bolj zdrava izbira? Pa poglejmo. Zdravilne koristi brokolija Zelenjava iz skupine križnic, kot…

6. Zelje

Zelje vsebuje ogromno vitamina C (kuhano kar tretjino tvojih dnevnih potreb), poleg tega pa tudi dobršno mero vlaknin, folatov, kalija, magnezija, mangana, vitamina K, vitamin A in B6. Tako kot veliko druge zelenjave, kot so korenje, špinača, gobe, šparglji, paprike, ki vsebujejo veliko antioksidantov, kot so karotenoidi in ferulinska kislina, je tudi zelje zaradi slednjih lastnosti bolje uživati toplotno obdelano.

7. Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je poln vitamina C, vitamina K, folatov, kalcija, železa in kalija. Redno uživanje zelenih kroglic pomaga preprečevati nastanek raka na želodcu, pljučih, ledvicah, dojkah, mehurju in prostati, poleg tega pa preprečujejo tudi druge zdravstvene težave, kot so visok krvni tlak, visok holesterol, bolezni srca in sladkorna bolezen.

8. Repa

Ta okusna zelenjava je bogata s hranili, zaradi česar jo preprosto moraš vključiti v svojo prehrano. Repa, zahvaljujoč prisotnosti izotiocianatov in glukozinolatov, preprečuje nastanek tumorjev. Prav tako je bogata z antioksidanti, kot so fenoli in flavonoidi, ki lahko ščitijo pred škodljivimi mikrobi, boleznijo jeter in diabetesom. Arvelexin, še ena koristna sestavina v tej zelenjavi, lahko pomaga zmanjšati vnetja, visok krvni tlak in visok holesterol v krvi. Je tudi bogat vir vitaminov A in C ter železa. Vsi so bistveni za zdravo kožo in lase. Vitamin A je pomemben za fiziologijo kože, pomaga pa lahko tudi pri proizvodnji sebuma in preprečevanju aken.