Slasten recept: Nariban pečen krompir
Preprost recept spremeni skromen krompir v jed, ki bo zvezda na vsaki mizi!
Mary Berry je britanska avtorica kuharskih knjig in televizijska voditeljica. Njena najljubša sestavina je krompir, ki ga na različne načine pripravlja že več kot 25 let.
Za nariban pečen krompir po Berryjino potrebuješ le nekaj osnovnih sestavin, rezultat pa je puhast krompir s hrustljavo skorjico. Postrezi ga z mesom, ribo ali pa solato.
Nariban pečen krompir
Sestavine (za 6 porcij):
- 900 g krompirja; približno enake velikosti
- 1 čajna žlička soli
- poper v prahu
- 45 g masla; stopljenega + dodatno za namastitev pekača
- 150 ml smetane za stepanje
Priprava:
1. Pečico segrej na 220°C (ventilatorsko na 200°C). Dobro umij krompir in ga položi v mrzlo in soljeno vodo. Posodo pokrij in vodo zavri. Kuhaj le toliko časa, da se krompir malo zmehča (na konceh naj bo mehek, na sredini pa še kompakten). Vodo odcedi in pusti, da se ohladi.
2. Krompir olupi in ga nato naribaj. V namaščen pekač polagaj plasti naribanega krompirja in vmes vsako plast malo posoli in popopraj.
3. Plasti nikar ne pritisni ob dno – morajo biti zračne in puhaste.
4. Preko prelij stopljeno maslo in smetano ter peci 20-25 minut do zlato-rjave barve.