Slasten zajtrk: Mandljev hrustljavček z gozdnimi sadeži
Mandljev hrustljavček z gozdnimi sadeži je enostaven za pripravo, poleg tega pa ga lahko narediš čez vikend in ješ za zajtrk še cel teden. Slasten zajtrk pa ni primeren le za jutranje ure, ampak se z njim lahko posladkaš tudi po kosilu, dodaj mu le zamrznjen jogurt ali sladoled in zdrava sladica je pripravljena.
Mandljev hrustljavček z gozdnimi sadeži
Sestavine:
Za mandljev hrustljavček:
- 1 skodelica ovsenih kosmičev (brezglutenskih, če ne uživaš glutena)
- 1/2 skodelice mandljeve moke ali katerekoli druge moke
- 1/3 sesekljanih prepraženih in slanih mandljev
- 1/4 skodelice medu ali javorjevega sirupa
- 3 jedilne žlice stopljenega kokosovega olja
- 1/4 čajne žličke mletega cimeta
- 1/4 čajne žličke soli
Za plast gozdnih sadežev:
- 5-6 skodelic gozdnih sadežev (robide, borovnice, maline, narezane jagode)
- 2 jedilni žlici koruznega škroba
- 1 jedilna žlica sveže stisnjenega limoninega soka
- neobvezno: mandljev ekstrakt
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 175°C.
2. Za mandljev hrustljavček: V posodi zmešaj vse sestavine (če je potrebno, to naredi z rokami) in postavi na stran.
3. Za plast gozdnih sadežev: Gozdne sadeže stresi v kvadratast pekač velikosti 20 x 20 cm (ali 22 x 22 cm). Enakomerno po vrhu potresi koruzni škrob in polij limonin sok (in mandljev ekstrakt, če ga boš uporabila). Po vrhu gozdnih sadežev enakomerno potresi mandljev hrustljavček.
Opomba: Če si bolj sladkosneda, potem po vrhu gozdnih sadežev potresi kokosov sladkor ali prelij agavin/javorjev sirup.
4. Peci 35-40 minut oziroma dokler se hrustljavček ne obarva zlato-rjavo, sadje spodaj pa brbota. Postrezi še vroče ali pa počakaj, da se nekoliko ohladi. Pekač pokrij in shranjuj v hladilniku.