Slasten zajtrk: Najbolj puhasta omleta
Jajca za zajtrk so večna klasika. So izjemno vsestranska, saj jih lahko pripraviš na tisoč in en način. Če si najpogosteje pripravljaš jajca na oko ali pa umešana, ti danes za spremembo predstavljamo slasten recept za najbolj puhasto omleto, kar si jo kdajkoli jedla!
Najbolj puhasta omleta
Sestavine (za 2 porciji):
- 5 velikih jajčnih beljakov
- 3 veliki jajčni rukmenjaki
- 2x po 1 jedilno žlico masla
- sol; po okusu
- poper; po okusu
- sveži drobnjak; sesekljan, za okras
Priprava:
1. V dveh različnih posodah loči rumenjake od beljakov. Potrebuješ le 3 rumenjake, zato preostala dva zavrzi ali pa uporabi v drugem receptu.
2. Stepaj rumenjake toliko časa, da postanejo homogeni in blede barve. Postavi na stran.
3. Jajčne beljake v večji skledi stepaj toliko časa, da narastejo za trikrat, se nekoliko učvrstijo in obarvajo belo.
4. Previdno vmešaj jajčne rmenjake v beljake, da nastane enakomerna rumena zmes.
5. Zmes vlij v ponev z dnom proti prijemanju. Kuhaj na srednje nizki temperaturi toliko časa, dokler se spodnja stran omlete ne strdi – približno 5 minut.
6. Omleto dvigni na dveh straneh in pod njo spusti po eno žlico masla.
7. Ponev pokrij s pokrovom in kuhaj še nadaljnjih 5 minut oziroma dokler zgornja stran omlete ni skuhana.
8. Odstrani pokrov in omleto po vrhu posoli in popopraj. Ponev odstrani z ognja.
9. Omleto na krožniku prepogni na pol in potresi z drobnjakom.
10. Pa dober tek!