Slastno in zdravo: Brezglutenski cvetačni polpeti
Tvoj partner (in otroci) ne mara cvetače? V obliki slastnih polpetov jo bo še kako z veseljem jedel! Ne le, da so brezglutenski, ampak tudi nizkohidratni.
Namesto, da polpete cvreš v olju, jih raje počasi peci v ponvi ali položi na peki papir, premaži s kokosovim ali sončničnim oljem in peci 10-12 minut v pečici segreti na 200°C, dokler se ne obarvajo rumeno-rjavo.
Postrezi z zdravim domačim kečapom, ki ga narediš v le dveh minutah.
Brezglutenski cvetačni polpeti
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 cvetača
- 2 srednje veliki jajci
- 100 g mozzarelle ali gaude ali cheddar sira; naribanega
- 1 mlada čebula; zelen in bel del na tanko narezana
- 3-4 jedilne žlice brezglutenske ovsene kaše (v vodi namočeni kosmiči)
- sol
- kokosovo ali sončnično olje
Priprava:
1. Cvetačo razreži na manjše kose. Postavi v mikrovalovno pečico, dolij 1/2 skodelice vode, pokrij in kuhaj do mehkega, približno 8-9 minut (lahko pa jih tudi skuhaš na štedilniku).
2. Vodo odcedi in cvetačo zmeškaj z vilico.
3. Dodaj jajca, sir, čebulo, ovseno kašo in sol. Dobro premešaj.
4. V večji ponvi segrej olje. Z mokrimi rokami iz mase oblikuj polpete, ki naj bodo debeli približno dober centimeter.
5. Peci do zlato-rjave barve, kar je približno 3 minute na vsaki strani.
6. Pečene polpete polagaj na papirnato brisačko. Postrezi takoj.