Spoznaj visoko beljakovinska živila, ki najbolj pospešujejo tvoj metabolizem

Hitrost tvojega metabolizma neposredno določa sposobnost tvojega telesa, da uporablja hrano kot gorivo in kuri maščobo za hujšanje. Hitrejši kot je tvoj metabolizem, lažje bo tvoje telo kurilo kalorije, kar ti bo omogočilo, da ješ več, medtem ko še vedno hujšaš. Obstaja več različnih načinov za pospešitev presnove za hujšanje, vendar je eden od najučinkovitejših prilagajanje prehrane za dosego želenih ciljev.

Beljakovine so živilo, ki potrebuje več energije za izgorevanje, zato ob rednem uživanju povzroči, da tvoj metabolizem deluje hitreje. Ne veš, katera živila, bogata z beljakovinami, so najboljša za izboljšanje presnove in spodbujanje zdrave izgube teže?

Jajca
Jajca z visoko vsebnostjo beljakovin, vendar z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in kalorij so odlična hrana, ki pomaga pospešiti vaš metabolizem, hkrati pa vas napolni še nekaj ur po jedi. “Beljakovine v jajcih lahko povečajo toplotni učinek hrane in lahko pospešijo presnovo. To živilo lahko uravnava tudi hormone, ki spodbujajo sitost. Eno jajce vsebuje 6 gramov beljakovin. Trdo kuhana jajca so odličen prigrizek z visoko vsebnostjo beljakovin, ki te bodo nasitile za dolgo časa. Na srečo lahko jajca pripraviš na različne načine, da se ne boš naveličala tega super živila.

Chia semena
Odlična za dodajanje smutijem in ovsenim kosmičem za povečanje vsebnosti beljakovin brez spreminjanja okusa. Chia semena so tudi polna vlaknin in omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo izboljšati tvoje splošno počutje, vsebujejo pa tudi antioksidante. Ena študija je pokazala, da lahko živila, bogata z antioksidanti, povečajo presnovo ogljikovih hidratov. Če jih dodamo v napitke, ki vsebujejo več ogljikovih hidratov, lahko semena chia pomagajo telesu pri boljši presnovi tega obroka in pospešijo tvoj metabolizem. Če ti je običajen zajtrk iz jajc ali ovsenih kosmičev postal dolgočasen, poskusi s chia pudingom, ki ga sladkaj z medom ali javorjevim sirupom za odličen naravni okus, dodaš pa lahko tudi poljubno sadje in oreščke.

Konopljina semena
Konopljina semena so še en rastlinski vir beljakovin, ki jih lahko dodamo ovsenim kosmičem, smutijem, solatam in celo kolačkom za hitrejšo presnovo in izboljšano prebavo zaradi vsebnosti vlaknin. Konopljina semena so živila z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin ter zdravih maščob. Vlaknine so pomembne za zdravo presnovo. Ugotovljeno je bilo, da izboljšajo prebavo ogljikovih hidratov. Vlaknine izboljšajo tudi zdravje črevesja. Konopljina semena, ki vsebujejo 90 kalorij in 5 gramov beljakovin na 2 jedilni žlici, so zdrav dodatek k vsaki prehrani za izboljšanje prebave in pospešitev metabolizma.

Zelena listnata zelenjava
Morda presenetljiv beljakovinski vir, vendar pa je zelena listnata zelenjava dejansko polna vlaknin in beljakovin, ki lahko naravno poenostavijo prebavni proces in pospešijo metabolizem za enostavno izgorevanje maščob. Temno zelena listnata zelenjava vsebuje zadostne količine beljakovin, ki pomagajo pri izgradnji celic in tako krepijo imunost. Pri pripravi jih ne smemo predolgo toplotno obdelovati, saj se njihova vsebnost beljakovin hitro niža. Zmešaj solato z ohrovtom, špinačo, trdo kuhanim jajcem ter jo potresi s konopljinimi semeni in ustvarila boš beljakovinski obrok, ki bo pospešil tvoj metabolizem in te za dolgo nasitil.