Strokovni nasvet: Idealna teža tvoje torbe

Verjetno si tudi ti ena tistih, ki celotno lepotno poličko in modno omaro vedno nosiš s seboj v torbi. Seveda, nikoli ne veš kdaj kaj prav pride! Zelo priročno je imeti vse ves čas na dosegu roke, vendar pa s tem ne delaš svojemu telesu in postavi prav nobene usluge. Tovorjenje pretežke torbe lahko povzroči boleče, utrujene in zategnjene mišice. Kiropraktičarka in soizumiteljica (skupaj z njenim možem Kelly-jem Haworth-om) telesnega sistema Tru-Align, dr. Evelyn Haworth je razkrila idealne teže za različne tipe torb.

Ramenska torba

Ne glede na to, ali jo nosiš na eni rami ali čez telo, maksimalna teža ramenske torbe znaša 10% tvoje telesne teže (če si zdrava in brez poškodb). Če torej tehtaš 60kg, bi morala biti tvoja torba težka največ 6 kg. “Idealna teža je sicer nižja, saj moramo čim manj obremenjevati telo – in širši kot je trak, boljše je,” pravi dr. Haworth. “Prav tako je dobro, da je ne nosiš ves čas na isti rami.”

Nahrbtnik

Uporabniki nahrbtnikov, ki so zdravi, bi morali v svojih nahrbtnikih prenašati največ 20% svoje telesne teže. Poskrbeti pa morajo tudi za to, da je dno nahrbtnika v višini pasu, saj se s tem nahrbtnik prilagodi premikanju telesa, razlaga dr. Haworth. Najboljši nahrbtniki pa so tisti, ki imajo dodan pas.

Vrečasta torba

Ta model torbe ima zelo tanke ročaje, zato bi morali vrečaste torbe nositi na notranji strani pregiba komolca. Teža ‘vrečke’ bi morala biti največ 4,5 kg. In poskušaj jo čim manjkrat pobirati s tal, saj lahko to na dolgi rok povzroči deformacije tvojega hrbta. Zato jo odlagaj vedno nekam na pult ali polico, da se ti ni potrebno vsakič skloniti, ko jo želiš vzeti.

Večerna toaletna torbica

Ker je brez traku, jo boš cel večer nosila v roki ali pod pazduho, zato naj bo lažja od 2 kg. Če ima torbica trak, ki ga lahko obesiš na zapestje, pa lahko v torbici nosiš maksimalno 4 kg. Nikar pa torbice ne vrti preveč okoli zapestja (ne glede na to, kako zelo se je zabava razvnela!), saj ti trak lahko preščipne ali povzroči deformacijo mišic v roki, ramenu, zapestju ali celo hrbtu.

Ali veš, kaj o tebi pove način nošenja torbe?