TA nakupovalna središča v Sloveniji prejela certifikat za energetsko učinkovitost

SES Spar European Shopping Centers upravlja s petimi slovenskimi nakupovalnimi središči. V Ljubljani so pod njihovim okriljem ALEJA, CITYPARK in CENTER VIČ, v Celju CITYCENTER in EUROPARK v Mariboru. Vsa imajo sistem upravljanja z energijo v skladu s standardom EN ISO 50001:2018, ki ga je zdaj uspešno certificiral TÜV AUSTRIA. Družba SES se že vrsto let dosledno zanaša na rešitve za učinkovito delovanje svojih nakupovalnih središč. V Sloveniji se je na primer poraba energije v zadnjih letih že zmanjšala za do 30 odstotkov, kar je sicer odvisno od posameznega nakupovalnega središča. Trenutno je v pripravi projekt namestitve fotovoltaičnih sistemov na vsa SES-ova slovenska nakupovalna središča.

SES Slovenija je kot vodilni upravljalec velikih nakupovalnih središč v svojih petih slovenskih središčih letošnjo jesen pričel uporabljati sistem upravljanja z energijo, ki ustreza standardu EN ISO 50001:2018 in ga je nedavno uspešno certificiral TÜV Austria. Sicer pa avstrijska matična družba SES že vse od leta 2019 ta standard uporablja v vseh nakupovalnih središčih in hipermarketih, prav tako pa ga je tudi že uspešno ponovno certificirala.

Cilj je optimizacija porabe energije

Cilj sistema upravljanja z energijo je zmanjšati porabo in doseči trajnostne prihranke. Sistem upravljanja z energijo v skladu s standardom ISO 50001 je standard, ki velja po vsej Evropi in podjetjem ponuja niz pravil, ki podpirajo vzpostavitev sistema upravljanja z energijo. Njihov cilj je izboljšati sisteme in procese ter tako optimizirati porabo energije, medtem pa bodo izvajanje ukrepov v centrih še naprej preverjali neodvisni strokovnjaki TÜV AUSTRIA.

Podelitev certifikata TÜV Toniju Puglju, direktorju družbe SES Slovenija © Wildbild - Modna.si
Podelitev certifikata TÜV Toniju Puglju, direktorju družbe SES Slovenija © Wildbild

Ukrepi za varčevanje z energijo, ki se že izvajajo

Družba SES je zavezana k okolju prijaznemu delovanju in varčevanju z viri na vseh svojih 30 nakupovalnih destinacijah, aktivno zmanjševanje porabe energije pa je na dnevnem redu že več let. V preteklosti je to na primer vključevalo postopen popoln prehod na energetsko varčno tehnologijo LED za zunanjo in notranjo razsvetljavo, uporabo rekuperacije toplote (črpanje toplega zraka in shranjevanje zbrane toplote) in nočnega prezračevanja za klimatizacijo ter sistem za nadzor prezračevanja v nakupovalnem središču, ki je prilagojen frekvenci obiskovalcev.

Zaradi trenutnih energetskih razmer družba SES preučuje vse dodatne možnosti za nadaljnje smiselno varčevanje z energijo. Od avgusta 2022 se zunanja in reklamna razsvetljava nakupovalnih središč SES vklopi le eno uro pred odprtjem trgovin in izklopi eno uro po zaprtju. Ko je na prostem dovolj svetlobe, se raven osvetljenosti zmanjša. »Uvedli smo tudi še nekatere druge ukrepe, denimo v zimskem času bo najvišja temperatura v nakupovalnih središčih 20 oC. Poleti smo že letos hladili nekje do najmanj 25, 26 oC, če bo treba, bomo prihodnje poletje tudi manj hladili,« je o ukrepih za energetsko učinkovitost dejal direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj.

Fotovoltaični sistemi na slovenskih središčih SES

Trenutno poteka intenzivno delo na implementaciji fotovoltaičnih sistemov za vseh pet lokacij v Sloveniji. »Na vseh naših nakupovalnih centrih bomo postavili fotovoltaiko, imamo že vsa soglasja, saj je to projekt, ki smo ga zastavili že preden se je začela ta energetska kriza. Bomo pa s sončnimi elektrarnami pokrili okoli petino naših potreb po elektriki,« je na koncu Pugelj še razkril načrte za prihodnost.