Tako se izogneš razcepljenim konicam na laseh

Tvoji lasje zaradi razcepljenih konic postanejo hitreje suhi in krepasti, hranilne maske, ki jih nanašaš na take poškodovane lase pa so popolnoma brez pomena, saj razcepljena konica ni sposobna vsrkati negovalnih in vlažilnih sestavin. Upoštevaj spodnje nasvete in tvoji lasje bodo zdravi, sijoči in brez razcepljenih konic!

1. Redno striži konice.
Najboljši in edini način, da se znebiš razcepljenih konic je, da si jih odstrižeš. Nobene maske, balzami in šamponi ti ne bodo odstranili ali zlepili poškodovanih konic, čeprav so reklame po televiziji lahko še tako zelo mamljive in prepričljive. Ko opaziš, da so se konice na laseh začele tanjšati, je najbolje, da se čim prej naročiš k frizerju. Za preprečevanje razcepljenih las strokovnjaki svetujejo, da je najbolje striči lase na nekje 6-8 tednov oz. vsaj na 3 mesece. Ko so konice odstrižene pa je najbolj pomembna nadaljnja nega, torej hranilni balzami, tretmaji in maske.

2. Bodi ‘polovičarska’.
Šamponiraj zgornjo polovico las z lasiščem vred, na spodnjo polovico las pa nanašaj maske in balzame. Šampon torej nanesi samo na lase pri lasišču, ko ga boš vmasirala in spirala pa bo tako ali tako spolzel na spodnjo polovico las in jih z ostanki milnice nežno očistil. Nikoli ne nanašaj šampona na spodnjo polovico las, saj lahko to povzroči dodatno izsušenost in morebitno lomljenje lasnih konic. Nanašanje balzama samo na spodnjo polovico las pa bo poskrbelo za navlažene konice, ne da bi se ti zamašile pore na lasišču, kar lahko privede do izpadanja las.

3. Uporabljaj širok glavnik.
Razčesavanje las z glavniki, ki imajo zobčke gosto skupaj, lahko trga lase, zato vedno uporabljaj glavnike s široko razporejenimi zobčki, še posebej, ko so tvoji lasje mokri in s zato toliko bolj ranljivi. Če imaš raje krtače pa so odlične za razčesavanje tako mokrih kot suhih las krtače Tangle Teezer.

4. Jej dobro.
Ista živila, ki koristijo tvojemu telesu, bodo okrepila tudi tvoje lase. To je 9 ključnih živil za čudovite lase. Izogibaj se dietam, ki omejujejo vnos kalorij, saj boš z njimi stradala tudi svoje lase, ki za sijoč in zdrav izgled potrebujejo pomembna hranila. Normalna ženska potrebuje minimalno 1200 kalorij na dan ali še več, če si športno aktivna. Hidracija je prav tako zelo pomembna, zato spij vsak dan vsaj 8 (2-decilitrskih) kozarcev vode.

5. Osuši z brisačo.
Mokre lase je bolje nežno pivnati z brisačo, kot pa da jih vlečeš ali ‘frotiraš’. Po pranju lase zavij v brisačo in jih nekaj časa pusti ovite, da se že malo posušijo in jih nato na hitro posuši s fenom na srednji toploti. Še bolje pa bo, če imaš seveda čas, da si lase posušiš kar na zraku. Kadarkoli sušiš lase s fenom se izogibaj vročega zraka, ko pa se ti res zelo, zelo mudi pa lase najprej popivnaj s papirnatimi brisačkami, ki bolje vpijejo vodo z las kot brisača in nato posuši lase s fenom na srednji temperaturi.

6. Začni pri lasišču.
Kadarkoli uporabljaš toplotne pripomočke za oblikovanje las, kot so kodralniki in ravnalci, vedno začni z oblikovanjem pri lasišču. Na ta način bo najbolj krhek del tvojih las – konice – najmanj časa izpostavljen vročini in s tem tudi zmanjšaš možnost za nastanek razcepljenih konic.

7. Suhi šampon.
Umivanje las vsak dan lahko naredi tvoje lase izsušene, zato podaljšaj čas med umivanji vsaj za kakšen dan in pusti, da naravna olja z lasišča zaščitijo in popravijo tvoje lase. Če tvoji lasje že drugi dan po umivanju izgledajo mastni, uporabi suhi šampon in izgledali bodo kot sveže umiti.

8. Investiraj in profitiraj.
Kvalitetni pripomočki lahko resnično naredijo ogromno pozitivno spremembo na tvojih laseh in lasišču. Pri nakupu krtače poišči tako, ki jo lahko udobno držiš v roki, prav tako pa so zelo pomembne tudi ščetine, ki morajo biti primerne za tvoj tip las. Si že slišala za slavne Mason Pearson krtače iz Londona?

9. Zaščiti jih.
Slana voda, sonce, likalniki in ostali zunanji dejavniki lahko pustijo ogromno škode na tvojih laseh, zato uporabljaj zaščito vsak dan oz. če že ne vsak dan pa vsaj takrat, ko jih oblikuješ s toplotnimi pripomočki. Primerna je tako zaščita v spreju, kremi ali v obliki olja, če so tvoji lasje izjemno suhi.

10. Izogibaj se agresivnim kemikalijam.
Izogibaj se kloru in podobnim kemikalijam, za katere je znano, da škodijo tvojim lasem. Če moraš iti v bazen, lase zaščiti s plavalno kapo ali pa jih zmoči z vodo še predno greš v bazen, saj bodo mokri vpili manj klora (enako velja tudi za morje). Poskusi se tudi čim bolj izogibati beljenju las, če pa se že moraš barvati na svetlejšo pa ne pojdi v ekstreme, ki so lahko zelo škodljivi in si lase raje pobarvaj zgolj nekaj odtenkov svetleje od tvoje naravne barve las. Če si rjavolaska in si želiš biti blond (ali obratno), pojdi k strokovnjaku v frizerski salon, ki ti bo povzročil najmanj škode na laseh.

Oh ta nadležni narastek na laseh. Preberi si, kako ga preprosto skriješ!