Tatovom je všeč, če nimate prižganih lučk

Odhajate na zimske počitnice? Pustite nekaj žarkov doma, da odvrnete tatove. Saj veste, temo imajo najraje.

V počitniškem obdobju se pogosto poveča število vlomov. V zadnjih letih policija Slovenije beleži 14,5 odstotno porast kaznivih dejanj zoper premoženje. Vlomilci se zavedajo, da ljudje pogosto odhajajo na dopust in je večja verjetnost, da bodo hiše prazne. V takem primeru imajo dovolj časa za pripravo in storitev kaznivega dejanja ter brisanje sledi. Ključnega pomena v tem času je, da pustite svoj dom živahen, saj so osamljeni objekti iz zornega kota tatov lahek plen. »S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše in vozila,« je pojasnila detektivka in strokovna vodja inštituta za varnost in strateške raziskave Bernarda Škrabar Damnjanović.

Preden odidete, preverite, ali so vsa okna in vrata dobro zaprta in zaklenjena. Dragocene predmete odstranite iz vidnega polja. Še posebej poskrbite za dobro osvetlitev na vhodu in na mestih, kjer bi vlomilec dostopal do objekta. Okoli hiše nastavite luči s senzorji gibanja.

Pazite, da ne objavljate preveč informacij o svojem dopustu na družbenih omrežjih. »Fotografije z letališča odsvetujemo, raje počakajte z objavo, ko pridete domov,« pravi Škrabar Damnjanovićeva.

Prav tako je sosedska pomoč lahko izjemno učinkovita pri preprečevanju vloma. »Priporočamo, da jih med odsotnostjo prosite, naj občasno preverijo vašo hišo. Za ohranjanje zasebnosti lahko tudi namestite pametne žarnice ali vtičnice, ki simulirajo prisotnost, in jih enostavno daljinsko nadzorujete,« nadaljuje Škrabar Damnjanovićeva.

Kamere so lahko ključni preventivni dejavnik pred vlomi, zato je priporočljiva namestitev varnostne opreme na vidnih mestih okoli hiše. »Najbolj osnovno kamero lahko dobite že za 50 evrov, sama cena pa se zvišuje glede na zahtevnost in funkcionalnost opreme,« je obrazložila Škrabar Damnjanovićeva. Alarmi hitro opozorijo vas ali varnostno službo, če pride do nenavadnih aktivnosti.