Domov » Lepota & zdravje » Te zanima, kako lahko le 10-minutna vadba vpliva na tvoje možgane?

Te zanima, kako lahko le 10-minutna vadba vpliva na tvoje možgane?

Lepota & zdravjeZdravje
Te zanima, kako lahko le 10-minutna vadba vpliva na tvoje možgane?
📷 Pexels

Ko razmišljamo o novoletnih zaobljubah se med njimi pogosto znajdejo tudi tiste, da bomo v novem letu bolj zdravo jedli in se več rekreirali. In morda se bo tudi tvoja stopnja motivacije za aktivnost nekoliko dvignila, ko boš slišala, kaj so nedavno odkrili znanstveniki na univerzi v Kanadi.

Izkazalo se je, da ima že ena 10-minut trajajoča aktivnost izjemne učinke na tvoje možgane…

Že enkratna deset minut dolga aerobna telovadba (hoja, tek ali kolesarjenje) lahko spodbudi tiste predele možganov, ki nam pomagajo pri oredotočenosti in reševanju problemov. To so znanstveniki ugotovili po tem, ko je skupina udeležencev sedela in brala revijo ali pa 10 minut vozila stacionarno kolo. Po 10-ih minutah vsake aktivnosti je ekipa raziskovalcev s pomočjo naprave za oči merila odzivni čas prostovoljcev na nalogo, ki je izzvala območje v možganih odgovorno za funkcioniranje, vključno z odločanjem.

In poglej, poglej, če so udeleženci prej telovadili, so se na testu izkazali veliko bolje. Njihovi odzivi so bili natančnejši, njihovi reakcijski časi pa tudi do 50 milisekund krajši od tistih pred vadbo oziroma po branju revije. Morda se ti ta številka zdi miniaturna, vendar je v nekaterih primerih pomenila tudi 14-odstotno povečanje kognitivne uspešnosti.

Zdaj veš, kaj narediti naslednjič, ko bodo tvoji možgani potrebovali malo pospeška…

Ne spreglej tudi top nasvetov, kako ostaneš motivirana za športanje tudi pozimi in kako najhitreje pozdraviš suhe, razpokane ustnice!