fbpx

Tega nikoli ne smemo početi, če imamo vneto grlo

Prišel je ta letni čas, ko začenjamo en za drugim smrkati in kašljati. In kar je najhujše pri prehladih? Pekoče in boleče grlo. Če se zjutraj zbudiš in komaj pogoltneš slino, potem moraš čim prej ukrepati in poskrbeti za hitro okrevanje. Obstaja pa nekaj stvari, s katerimi lahko stanje še poslabšaš, zato se jim čim bolj izogibaj. In katere so to?

Ne uživaj “grobe” hrane! Ko imaš vneto žrelo, lahko suha in groba hrana celotno stanje še poslabša. Zato, če le lahko, se poskušaj izgobati “hrapavim” živilom kot so pizza, kruh, piškoti, krekerji, surova zelenjava itd. ter raje uživaj v blagodejni hrani in pijači, kot so juhe, kaše, testenine, kuhana zelenjava,… In seveda nikar ne pozabi na velikanske žlice medu!

To je tisto, na kar moraš biti najbolj pozorna, ko se zbudiš z vnetim žrelom. Zelo pomembno pa je še, da:

  • privoščiš svojemu glasu počitek. Poskusi zelo omejiti govorjenje ali pa se mu popolnoma izogni. Če pa že moraš govoriti pa večkrat na dan poliži pastile za pomirjanje grla.
  • se izogibaš iritirajočim stvarem, kot so cigaretni dim ter hlapom barv in čistil. Vse to lahko razdraži tvoje grlo in pljuča ter še poslabša stanje.
Preberi si tudi:
6 živil, ki ti pomagajo pomiriti vneto grlo

6 živil, ki ti pomagajo pomiriti vneto grlo

S hrano preženi zimski prehlad! Mrzli dnevi so tu in zelo verjetno si že imela zamašen nos ali vneto grlo. Če ti tradicionalno grgranje slane vode in tablete…