Domov » Prehrana & Recepti » Teh 5 vrst živil nikar ne jej pozno zvečer

Teh 5 vrst živil nikar ne jej pozno zvečer

Prehrana & Recepti
Teh 5 vrst živil nikar ne jej pozno zvečer
📷 Profimedia

Nobene potrebe ni, da se odrekaš poznim večernim prigrizkom, če začutiš lakoto, vendar pa je prava izbira živil v poznih večernih urah ključnega pomena. Uživanje napačne hrane bo povzročilo motnje v tvojem spancu, hkrati pa lahko zaužiješ tudi veliko nepotrebnih kalorij.

Predstavljamo ti 5 vrst živil, katerim se je v večernih urah najbolje odreči in tudi, zakaj.

1. Mastna in z maščobami prepojena hrana
Mastna in težka hrana je težje prebavljiva, zato jo želodec dlje časa prebavlja, poleg tega pa se zaradi take hrane naslednje jutro počutiš leno in brez energije. Za večerjo ali polnočni prigrizek zato nikoli ne uživaj hitre hrane, oreščkov, sladoleda ali hrane obložene s sirom.

2. Slaščice in hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Malo sladkega pred spanjem je lahko točno tisto, kar potrebuješ, da se odpraviš zadovoljna v posteljo. Povsem nekaj drugega pa je goltanje velikega kosa čokoladne torte, ki povzroči nihanje ravni sladkorja v krvi in s tem hitri dvig in padec energije, kar moti proces spanja. Izogibaj se tortam, piškotom in ostalim slaščicam, kot tudi ogljikohidratnim prigrizkom, kot so krekerji ali beli kruh in raje zagrizi v veliko sočno jabolko.

3. Rdeče meso in ostale beljakovine v večjih količinah
Tako kot mastna hrana bo tudi rdeče meso v poznih večernih urah obsedelo v želodcu, zaradi česar boš težje zaspala. Rdeče meso je sicer najhujše, vendar imajo tudi velike porcije piščanca ali svinjine enak učinek. Se ti pa seveda ni potrebno v celoti izogibati proteinom. Pomembno je zgolj to, da izbiraš med lahkimi in manjšimi porcijami, kot so nekaj rezin purana ali skodelica jogurta.

4. Začinjena hrana
Začimbe so lahko naravno zdravilo za številne bolezni, vendar ko hrepeniš po prigrizkih v večernih urah, se izogibaj pikantnim začimbam. Začinjena in pekoča živila lahko razdražijo tvoj želodec in ne le to: kemikalije v pekoči hrani lahko stimulirajo tvoje čute, zaradi česar boš težje zaspala.

5. Velike porcije
Nočno grickanje naj se ne sprevrže v nočni obrok. Skupna količina kalorij naj jih ne preseže 200, saj tako ne boš imela težav s spanjem. Prav tako se boš dobro počutila, saj na ta način ne boš izničila dobrih prehranjevalnih navad, ki si se jih držala čez dan.

Kaj pa bi morala jesti?

  • Manjše, lahke porcije, ki potešijo hrepenenje po hrani, kljub temu pa lahko potem brez težav zaspiš.
  • Hrana, ki ti pomaga pri boljšem spanju: med, polnozrnate žitarice, banana, fižol, mlečni izdelki, ovseni kosmiči, čičerika, jogurt, češnjev sok, listnata zelenjava, čaj, grozdje, jajca.
  • In ne pozabi omejiti količin alkohola, saj ti preveč kozarčkov lahko oteži spanec.