Domov » Lepota & zdravje » TO je najboljša sestavina za piling kože (in sigurno še nisi slišala zanjo!)

TO je najboljša sestavina za piling kože (in sigurno še nisi slišala zanjo!)

Lepota & zdravjeNega
TO je najboljša sestavina za piling kože (in sigurno še nisi slišala zanjo!)
📷 Profimedia

Vse, ki si želimo s svoje kože odstraniti mozolje, znake staranja, pigmentacijo in pusto polt, se redno poslužujemo nanosa kislin na obraz. V svojih različnih formulacijah so AHA in BHA kisline najpogostejše v kemičnih pilingih. Obe vrsti odlično odstranjujeta odmrle kožne celice in pospešujeta obnovo povrhnjice, zaradi česar koža izgleda bolj sijoča in sveža. S konstantno uporabo teh sestavin lahko koža postane bolj čista, ten pa poenoten.

Kljub koristim kemičnega luščenja, pa lahko kisline, tako kot že sama beseda nakazuje, sprožijo negativne reakcije na občutljivih tipih kože. Uporaba AHA in BHA kislin je lahko zdravilo za rdečico, suhost in luščenje kože, ki je zelo reaktivna. Na srečo pa so PHA kisline nežnejša alternativa, ki so lahko rešitev za bolj občutljive tipe kože, ki še niso navajene klasičnega kemičnega pilinga.

Te “super kisline” se vse pogosteje pojavljajo med sestavinami izdelkov za nego kože, ampak v čem se PHA sploh razlikujejo od AHA in BHA, in zaradi česa so najboljša kislinska izbira za občutljivo kožo?

Kaj so PHA?

PHA je kratica za polihidroksi kisline. So druga generacija alfahidroksi kislin oziroma AHA, ki so splošno bolj poznane. Če te zanima, ali imaš morda doma že kakšen izdelek s PHA kislinami, med sestavinami preprosto preveri, ali kateri vsebuje glukonolakton (gluconolactone), galaktozo (galactose) ali laktobionske kisline (lactobionic acids), saj so to najpogosteje uporabljane PHA kisline.

PHA delujejo kot piling, poleg tega spodbujajo proces obnavljanja kožnih celic. To lahko prepreči zamašene pore in izbruhe mozoljev, kot tudi pojav finih linij. Te kisline lahko tudi zmanjšajo pigmentacijo, ki jo povzroča staranje, sonce ali izpostavljenost UV žarkom, ki neposredno vplivajo na melanocite – kožne celice, ki tvorijo melanin.

Podobno kot AHA, tudi PHA pritegnejo in vežejo molekule vode na kožo, kar lahko pomaga ohranjati kožo navlaženo.

V čem se razlikujejo od AHA in BHA kislin?

Molekule PHA kislin so večje od AHA in BHA, kar pomeni, da lahko naredijo piling le na povrhnjici kože. AHA kisline sežejo nekoliko globje v kožo, BHA pa najglobje – raztapljajo sebum in odmrle kožne celice v porah, tako da so najbolj primerne za mastno kožo in kožo nagnjeno k aknam.

Čeprav PHA morda niso najbolj idealne za uporabo na mastni in aknasti koži, pa so odlične za hidracijo in znake staranja. Te kisline so vlažilci, zato imajo sposobnost, da podprejo zadrževanje vlage v zunajceličnem matriksu, kar daje koži napet in bolj gladek videz. Zaslužne pa so tudi za odstranjevanje presežka železa v koži – elementa, ki se s staranjem pogosto prehitro tvori in lahko pospeši proces staranja celic.

Za razliko od AHA in BHA, ki jih je priporočljivo nanašati le zvečer, pa PHA kisline ne povzročajo občutljivosti na sonce, zato jih lahko uporabljaš tudi čez dan. Kljub vsemu pa nikakor ne pozabi na nanos kreme z zaščitnim faktorjem in po možnosti tudi klobuka.