TO je razlog, zakaj ne smeš uživati surovega testa (ni zaradi jajc!)
Le kdo ne mara surovega piškotnega testa? Slasten, lepljiv in pogosto celo bolj okusen od samih piškotov. Seveda pa ti je lahko, če ga zaužiješ preveč, potem tudi slabo – surova jajca, salmonela itd. Vendar pa se je na naše (in verjetno tudi tvoje) presenečenje izkazalo, da sploh niso jajca tista, zaradi katerih ni priporočljivo uživati surovega piškotnega testa.
V resnici naj bi bila moka tista, ki je v surovem testu problematična.
Razlog: Moka je surovi kmetijski proizvod, kar pomeni, da ni obdelan ali pasteriziran, s čimer bi se uničile naravne bakterije (npr. E. coli), ki lahko kontaminirajo izdelek od obiranja do predelave. Pomisli: Pšenica raste na kmetijah. Krave živijo na kmetijah. Krave s svojimi iztrebki onesnažujejo kmetijo. Veš, kaj imamo v mislih.
Čeprav pogosto najprej krivimo jajca, pa njihovo pridelavo veliko bolj strogo nadzira kmetijska zbornica Slovenije, poleg tega pa so shranjena v hladilniku, kjer je veliko manj možnosti za rast bakterij.
Zanimivo dejstvo: Bakterija salmonela v jajcih se pravzaprav nahaja v lupini, ki pa se jih ne dodaja v testo.
Torej, izogibaj se uživanju klasičnega surovega piškotnega testa in si raje pripravi zdravo in varno različico!