fbpx

Uživanje masla ima nepričakovan učinek na tveganje za raka

Če si nekdo, ki redno uživa sadje, zelenjavo in drugo hrano za boj proti raku, razmisli tudi o dodajanju malo masla na svoj jedilnik. Kot takojšen ojačevalec okusa lahko maslo dvigne okus naših najljubših jedi na višjo raven. Številni že dolgo govorijo, naj zmanjšamo porabo tega kremastega dodatka zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, saj so raziskave iz petdesetih let prejšnjega stoletja, imenovane hipoteza o dieti in srcu, nekoč predlagale, da uživanje nasičenih maščob predstavlja tveganje za naše zdravje srca.

Desetletja smo zaradi tega mnogi verjeli, da je maslo “slabo” za nas. Novejše raziskave pa nasprotujejo tej trditvi. Ob premišljenem uživanju lahko maslo dejansko koristi našemu zdravju – zlasti ko gre za tveganje za raka.

Beta karotenu se lahko zahvalimo za morebitne lastnosti masla v boju proti raku. Ta prehranski antioksidant pomaga preprečevati poškodbe celic, ki jih povzročajo škodljive kemikalije, znane kot prosti radikali, poroča Nacionalni inštitut za raka.

Pomembno je, da s svojo prehrano zaužijemo veliko betakarotena, vendar so prehranski dodatki druga zgodba. Strokovnjaki na Mount Sinai poročajo, da so nekatere raziskave pokazale, da lahko dodatki beta karotena nasprotno povečajo tveganje za raka, zlasti pljučnega raka pri ljudeh, ki kadijo. Ena od možnih razlag za to povezavo je, da prehranski viri betakarotena nudijo večjo zaščito pred poškodbami celic kot dodatki.

Maslo je le eden od številnih mlečnih izdelkov, razmerje med uživanjem mleka in tveganjem za nastanek raka pa še vedno potrebuje nadaljnje raziskave. To še posebej velja, ko gre za različne vrste raka. Na primer, WebMD navaja, da lahko beta-karoten v maslu pomaga zmanjšati tveganje za pljučnega raka ali raka prostate, vendar nekateri strokovnjaki pravijo nasprotno, ko gre za mlečne izdelke. “Imamo nekaj dokazov, ki kažejo močnejšo korelacijo z uživanjem mlečnih izdelkov in razvojem raka na prostati,” pravi dr. Meroë Morse iz MD Anderson’s Integrative Medicine Center za MD Anderson Cancer Center. Dr. Morse dodaja, da so lahko mlečni izdelki bolj učinkoviti pri zaščiti pred rakom dojk in debelega črevesja ter danke.

Preberi si tudi:
Recept za stepeno rjavo maslo - Modna.si

TikTok recept: Stepeno rjavo maslo

Najbolj masleno maslo, kar jih poznaš! Če obožuješ maslo namazano na kruhu ali pa pogosto z njim pečeš slaščice, potem preprosto moraš poskusiti stepeno rjavo maslo, ki jedem…