Kaj se zgodi s tvojimi mišicami, ko spiš na trebuhu

Če spiš na trebuhu, verjetno uživaš v prijetnem občutku stika celega telesa s posteljo. Tebi ta spalni položaj omogoči nemoten spanec. In razumemo, spalni položaji so zelo osebni.

Ampak, spanje na trebuhu naj bi bil zelo škodljiv položaj za tvoje zdravje. Pravzaprav strokovnjaki za spanje znova in znova trdijo, da je tisto, kar se zgodi s tvojim telesom, ko spiš na trebuhu, daleč najslabše v primerjavi z drugimi položaji spanja. Zlasti mišice so zelo obremenjene in ni neobičajno, da se nekdo, ki tako spi, zbudi ves napet in mravljinčast.

Znano je, da spanje na trebuhu povzroča bolečine v spodnjem delu hrbta. To področje pa je tudi podnevi izpostavljeno stresu, ko se skloniš, da pobereš stvari, telovadiš v fitnesu ali dvigneš nekaj težkega. Spanje pa je eden od ključnih trenutkov, ko lahko svojemu spodnjemu delu hrbta ponudiš sprostitev.

Med spanjem na trebuhu celotna hrbtenica ni poravnana, saj jo teža telesa vleče navzdol. Če ne ohraniš nevtralnega položaja hrbtenice in jo namesto tega prisiliš, da je nenaravno usločena 7-9 ur spanja, lahko obremeniš različne mišice v telesu.

Ker moraš med spanjem na trebuhu glavo vedno zasukati na levo ali desno stran, s tem dejansko močno obremenjuješ vratne mišice. To je precej podobno, kot če bi morali celotni film gledati televizijo iz skrajnega kota sobe z glavo obrnjeno postrani. Obe situaciji sta krivca, ko gre za boleče vratove.

In če imaš navado, da med spanjem na trebuhu dvigneš roki ali ju pospraviš pod blazino, s tem samo še dodatno obremeniš mišice v ramenih in rotatornih manšetah. Če ste se že kdaj zbudili z občutkom, da roke spijo dlje kot vi, v obliki mravljinčenja ali otrplosti, je to lahko posledica omejenega pretoka krvi v rokah.

Naučiti se obrniti na hrbet ali bok je najboljši način, ko gre za izbiro drugačnega položaja za spanje. Toda to je veliko lažje reči kot narediti. Večina nas se nagonsko obrne v želeni položaj za spanje, čeprav vemo, kateri položaj za spanje je najboljši za naš hrbet.