V (ledeni) kavi se izogibaj TEJ sestavini, ker povzroča mozolje
Ne, to ni sladkor!
Poletje se počasi bliža koncu, vendar to nikakor ne pomeni, da ledene kave ne smemo uživati tudi, ko je konec avgusta. Če imaš raje ledeno kavo kot vročo, jo lahko brez slabe vesti uživaš tekom celega leta.
Do zdaj nam je že vsem jasno, da skodelica (ali dve) kave vsebuje ogromno antioksidantov in zdravilnih koristi. Ne glede na to ali imaš raje vročo ali ledeno, pa lahko z dodatki povsem izničiš vse njene koristi.
Verjetno že veš, da dodajanje ogromno sladkorja v pijačo ali hrano ni dobro ne za tvoje zdravje ne za kožo, saj sladkor blokira proizvajanje kolagena. Ampak, če imaš težave z aknami, potem obstaja še ena sestavina, ki bi se ji morala na splošno v kavi izogibati, saj maši pore.
Že leta se govori o povezavi med prehrano in aknami ter o tem, kako lahko določena živila vplivajo na tvojo kožo in povzročajo izbruhe mozoljev. Mnogi se izogibajo čokoladi, ker menijo, da je zaradi vsebnosti sladkorja glavni krivec za akne in na nek način imajo prav, saj sladkor pospešuje izločanje sebuma, ki zapira pore ter povzroča vnetja in akne. Ampak v zadnjem času je našo pozornost pritegnila neka druga sestavina, ki jo z veseljem uživamo že od otroštva: kravje mleko.
Če je tvoja koža nagnjena k aknam ali si občutljiva na laktozo in mlečne izdelke, potem se lahko kravje mleko poigra s proizvajanjem sebuma. Hrana, ki jo uživaš, spremeni konsistenco sebuma (kožne maščobe) in posledično zamaši pore. Mleko zaradi vsebnosti naravnih rastnih hormonov, s spreminjanjem občutljivega ravnovesja hormonov na koži povzroča akne.
Ampak pozor, na srečo jih ne povzroča vsako mleko. Verjetno te bo presenetilo, da za mozoljev sploh ni krivo uživanje polnomastnega mleka, ampak je največji krivec za akne posneto ali mleko z nizko vsebnostjo mlečne maščobe. Torej, s tem ko nižaš vnos kalorij in izbiraš mleko z nižjo vsebnostjo mlečne maščobe, pa po drugi strani škoduješ svoji koži.
Če želiš svojo kožo ohraniti čisto, potem se namesto za posneto mleko raje odloči za polnomastno ali pa alternativno mleko: kokosovo, mandljevo, sojino,…