fbpx

Večerja: Te 3 sestavine skupaj ti pomagajo do boljšega spanja

Če vsak večer le s težavo zaspiš, si lahko pomagaš z marsikaterimi rešitvaim. Od prehranskih dopolnil do meditacije, obstajajo številni izdelki in navade, ki lahko pomagajo pri sproščanju in hitrejšem, bolj sproščenem spancu. Ampak, ali veš, da pomembno vlogo pri dobrem spancu igra tudi prehrana?

Še zlasti to, kar ješ za večerjo, pomembno vpliva na spanje. Čeprav obstaja veliko živil, zaradi katerih težko zaspiš, na primer kofein, obstaja tudi nekaj živil, prijaznih do spanja, ki bi lahko spodbudila počitek, ki si ga zaslužiš. Izkazalo se je, da je dodajanje banan, mandljev in grškega jogurta v prehrano lahko obetavna rešitev.

Prednosti mandljev za spanje

Mandlji - Modna.si
Mandlji (Foto: Pixabay)

Kaj lahko naredijo oreščki za spodbujanje spanja? Veliko! Tako kot banane tudi mandlji vsebujejo zdrav odmerek magnezija, ki pomaga sprostiti mišice in spodbuja spanec. Prav tako so polni beljakovin, ki lahko pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi med spanjem in preprečujejo motnje, ki lahko nastanejo zaradi nihanj krvnega sladkorja.

Poleg magnezija in beljakovin so mandlji bogati tudi z nenasičenimi maščobami. To je odlično za splošno zdravje in lahko celo izboljša spanec. Mandlji vsebujejo zdrave maščobe, ki lahko pomagajo potešiti lakoto in spodbujajo občutek sitosti, ne da bi povzročali nelagodje ali prebavne motnje pred spanjem.

Po drugi strani pa uživanje nezdravih maščob lahko škoduje vašemu spancu, zato je izbira oreščkov pred spanjem odlična alternativa.

Prednosti banan za spanje

Sadje za hujšanje - Modna.si
nensuria / Freepik

Le kdo ne mara banan? Ne samo, da so zelo okusne, so tudi polne zdravstvilnih koristi, vključno z bolj zdravo prebavo, izboljšajo pa tudi nočni spanec.

Za začetek sta kalij in magnezij v tem rumenem sadežu bistvena za spanje. Vsako od teh hranil je znano po tem, da pomaga sprostiti mišice in zmanjšati mišične krče, kar lahko privede do bolj sproščenega in umirjenega stanja, zaradi česar lažje zaspimo.

Poleg tega banane vsebujejo dostojno količino triptofana. Ta aminokislina je predhodnik serotonina in melatonina. Ti nevrotransmiterji igrajo bistveno vlogo pri uravnavanju ciklov spanja in budnosti ter spodbujajo sprostitev.

Prednosti grškega jogurta za spanje

Grški jogurt - Modna.si
Grški jogurt (Foto: Freepik)

Ali veš, kaj se odlično ujema z mandlji in banano in lahko pripomore k boljšemu spancu? Grški jogurt! Bogat je s kalcijem, ki pomaga možganom pri uporabi aminokisline triptofan za proizvodnjo melatonina, hormona, odgovornega za uravnavanje spanja. Poleg tega grški jogurt vsebuje beljakovine, ki lahko pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi tekom noči in zmanjšajo možnosti motečega prebujanja. Še več, poln je celo probiotikov za zdravje črevesja.

V kombinaciji z mandlji, ki zagotavljajo magnezij in zdrave maščobe, ter bananami, ki so dober vir magnezija in triptofana, grški jogurt dopolnjuje uravnotežen prigrizek, ki spodbuja spanje. Kombinacija teh treh živil lahko prispeva k sprostitvi, sprostitvi mišic in spodbujanju mirnega spanca. Popolno!

Druge stvari, ki jih je treba upoštevati

Čeprav ima uživanje banan, mandljev in grškega jogurta pred spanjem veliko koristi, je pomembno vedeti, da na sposobnost spanja vpliva več dejavnikov. Poleg tega je zmernost vedno ključna.

Čeprav lahko ta živila spodbujajo spanec, pa jih ni treba zaužiti v velikih količinah. Zadostuje že manjši prigrizek s polovico ali celo banano in pestjo mandljev.

Pomemben pa je tudi čas. Prigrizek je priporočljivo zaužiti približno 1 do 2 uri pred spanjem. Uživanje preblizu časa za spanje lahko povzroči prebavne motnje ali nelagodje, kar lahko moti spanec.