Domov » Prehrana & Recepti » Vedno hrepeniš po čokoladi? To pomeni, da…

Vedno hrepeniš po čokoladi? To pomeni, da…

Prehrana & Recepti
Vedno hrepeniš po čokoladi? To pomeni, da…
📷 Pixabay

Za zajtrk si jedla kosmiče, za kosilo solato, za večerjo pa lososa s kvinojo. Odlično, imaš pa en problem. Ves čas hrepeniš po čokoladi. In kaj bi to lahko pomenilo? Izveš v nadaljevanju…

1. Nizka koncentracija sladkorja v krvi
Ko med enim in drugim obrokom preteče preveč časa, nam krvni sladkor pade in hrepenimo po energiji, ki jo dobimo iz hrane. In v takšnih trenutkih se pogosto obrnemo na hrano, ki vsebuje veliko sladkorja, saj nam sladkarije hitro povečajo raven energije. Vendar pa to ni ravno idealno. Če boš zaužila sladkor, boš hitro povečala energijo, vendar bo nato krvni sladkor tudi hitro padel in si boš nato želela še več čokolade. Še preden se zaveš, si že na vrtiljaku vzponov in padcev krvnega sladkorja.

Reštev? Izogibaj se dolgim premorom me obroki in uživaj hrano s čim več vlakninami, ki bo ohranjala uravnotežen krvni sladkor.

2. Pomanjkanje magnezija
Ali si vedela, da večini ljudi primanjkuje magnezija? In presenetljivo dejstvo je, da to pomembno hranilo najdemo v – ja, uganila si – čokoladi. Že en kvadrat temne čokolade vsebuje 41 miligramov magnezija (ženske bi morale na dan zaužiti 320 miligramov magnezija).

Rešitev? Redno uživaj temno čokolado z najmanj 75% kakava ali pa presni kakav. Poleg kakava pa magnezij med drugim vsebujejo tudi fižol, oreščki, avokado in listnata zelena zelenjava.

3. Si pod stresom
Zamujaš na sestanek, majico si polila s kavo in na seznamu opravil jih imaš vsaj še 20. In ura še niti opoldan ni. Ker si popila že 5 skodelic kave, zdaj raje posežeš po drugi najboljši stvari – čokoladi. Ko smo pod stresom ali nervozni, se pogosto obračamo na hrano – predvsem na takšno, po kateri vemo, da se bomo počutili dobro. Čokolada spada v kategorijo preprostih ogljikovih hidratov, kar pomeni, da se hitro prebavi in poviša krvni sladkor. V tistem trenutku se počutimo izjemno, vendar ko ta občutek izzveni, ponovno posežemo po čokoladi. Začarani krog.

Rešitev? Preden odlomiš vrstico čokolade, se vprašaj, zakaj si jo tako zelo želiš. Si jezna? Žalostna? Morda razburjena? Raje se osredotoči na reševanje problema, kot pa da ga potlačiš s čokolado.

4. Iz navade
Vsak dan po večerji si privoščiš kepico (ali dve) čokoladnega sladoleda. Takoj po tem, ko zložiš posodo v pomivalni stroj, hrepeniš po nečem sladkem. To je postalo del tvoje vsakodanje rutine in jo je težko spremeniti.

Rešitev? Začni novo navado. Namesto s sladoledom poskusi obrok končati s čim drugim, kot je na primer skodelica čaja poprove mete ali kos sadja (ali temne čokolade). Vemo, da ni tako zadovoljivo kot običajna sladica, ampak čez nekaj noči bo to postalo normalno. (Mogoče.)

5. Imaš menstruacijo
Raziskave kažejo, da približno 50 odstotkov žensk v času menstruacije hrepeni po čokoladi. Čeprav si želimo, da bi za to obstajal nek biološki razlog, pa je resnica ta, da ni nobenega. Najverjetnejša razlaga je ta, da se čokolado pogosto povezuje s PMSjem in ženske avtomatično začnemo hrepeneti po njej.

Rešitev? Tako kot velja za spreminjanje večerne navade s čokoladnim sladoledom, bi morala spremeniti tudi to. V času mensturacije se vprašaj, ali si resnično želiš čokolado ali razmišljaš o njej zgolj iz navade. Raje poseži po kakšnem bolj zdravem prigrizku in v kolikor še vedno hrepeniš po čokoladi, si privošči košček ali dva, nikar pa ne pol ali cele. In seveda, naj vsebuje vsaj 75% kakava.