Veganska pita iz arašidovega masla brez pečenja
Jabolčna, borovničeva, limonina, čokoladna,… Klasične pite, ki smo se jih vsi že prenajedli. Kaj pa praviš na arašidovo? In to celo takšno, ki ti je ni treba peči. Enostavna za pripravo in super okusna! Sploh, če si ljubiteljica arašidovega masla (le katera ni?!).
Veganska pita iz arašidovega masla brez pečenja
Sestavine:
Za podlogo:
- 3/4 skodelice izkoščičenih datljev
- 1 skodelica indijskih oreščkov
- 1/4 skodelice kakava v prahu
- 1/4 skodelice kakavovih jedrc
- ščep soli
- 1/2 skodelice ekspandiranega riža
Za kremo:
- 3/4 skodelice kremastega arašidovega masla (kako ga narediš sama si poglej tukaj)
- 3/4 skodelice kokosove smetane
- 2 jedilni žlici sirupa iz rjavega riža
- 1 1/2 žlice kokosovega olja, stopljenega
- ščep soli
Za okras:
- 1/2 skodelice praženih arašidov
- 1/4 skodelice sirupa iz rjavega riža
- 55 gramov temne čokolade
- ekspandiran riž
Priprava:
1. V multipraktiku zmiksaj datlje, indijske oreščke, kakav v prahu, kakavova jedrca in sol. Zmes pretresi v skledo in previdno vmešaj ekspandiran riž. S prstnimi blazinicami pritisni maso ob dno pravokotnega pekača velikosti 10×25 cm ali okroglega pekača s premerom 20 cm s snemljivim dnom. Postavi na stran.
2. V večji skledi z metlico stepi arašidovo maslo, kokosovo smetano, sirup rjavega riža, kokosovo olje in sol, dokler ne nastane kremasta in lahka zmes.
3. Kremo prelij preko podloge v pekaču in postavi na stran. Medtem pripravi okras.
4. V kozici na srednjem ognju segrej sirup rjavega riža, dokler ne začne tvoriti mehurčkov. Odstrani s štedilnika in vmešaj arašide. Počakaj, da se malenkost ohladijo, nato pa jih prelij preko arašidove kreme.
5. Čokolado stopi na vodni kopeli in jo prelij po vrhu arašidov. Čisto na koncu posuj še malo ekspandiranega riža.
6. Pito postavi v zamrzovalnik za 30 minut oziroma dokler ne zamrzne.
7. Z nožem pojdi po obodu pite, saj boš tako lažje odstranila obod pekača. Razreži in postrezi.