Veganski recept: Brezmlečni sir parmezan

Naribaj ga po vrhu testenin, riža, tortilj, zelenjavnih rezancev,…

Ne glede na to ali si veganka ali pa si le omejila uživanje mlečnih izdelkov, boš zagotovo navdušena nad današnjim receptom za brezmlečni sir parmezan. Za zelo enostaven recept boš potrebovala indijske oreščke in kokosovo maslo, ki ustvarijo gladko, “sirasto” teksturo. Ampak, pozor: kokosovo olje ni enako kokosovemu maslu! Kokosovo olje je le maščoba iztisnjena iz kokosovega mesa, kokosovo maslo pa vsebuje tako kokosova vlakna kot tudi kokosovo meso.

Najboljši del recepta pa je ta, da ga je zelo enostavno narediti. Preprosto streseš vse sestavine v multipraktik in zmiksaš do gladkega.

Brezmlečni sir parmezan

Sestavine:

  • 1 skodelica indijskih oreščkov, namočenih čez noč
  • 1/2 skodelice kokosovega masla, zmehčanega
  • 1/4 skodelice kokosovega olja, stopljenega
  • 1/3 skodelice jedilnega kvasa
  • 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička morske soli
  • 1/2čajne žličke timijana
  • 1/2čajne žličke origana
  • 1/2čajne žličke bazilike

Priprava:

1. V multipraktik stresi indijske oreščke, kokosovo maslo, kokosovo olje, jedilni kvas, jabolčni kis, začimbe in sol.
2. Miksaj na visoki hitrosti približno 2-3 minute ter vmes vsake toliko časa postrgaj notranje stranice.
3. Zmes prelij v neprodušno zaprto posodo in postavi v hladilnik za vsaj 1 uro, da se strdi. Ohlajeni sir bi se moral zelo enostavno ribati.
4. Parmezan lahko hraniš v hladilniku 5 dni, v zamrzovalniku pa vse do enega meseca.
Nasvet: Če si želiš lepo nastrgan parmezan, sir hrani v zamrzovalniku.