Veganski recept: Domači sladoled iz samo dveh sestavin
Najlažji domači recept je brez dvoma narejen iz stepene sladke smetane in kondenziranega mleka. Ampak, kaj pa če si veganka ali preprosto ne ješ mlečnih izdelkov? Ni problema, tudi za veganski domači sladoled potrebuješ le dve osnovni sestavini, ki pa jima lahko dodaš različne sestavine, da še izboljšaš okus.
Domači veganski sladoled iz samo dveh sestavin
Sestavine:
- 200 ml veganskega kondenziranega mleka (enostaven recept najdeš tukaj)
- 2 pločevinki polnomastnega kokosovega mleka
- neobvezno: 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
Priprava:
1. Obe pločevinki čez noč ali za vsaj 6 ur postavi v hladilnik.
2. Obe pločevinki nato odpri in po vrhu previdno postrgaj kokosovo smetano ter jo prelagaj v posodo. (Tekočino, ki ostane, lahko uporabiš za smoothie.)
3. S kuhinjskim mešalnikom na visoki hitrosti (3-4 minute) stepaj smetano v lahko in puhasto kremo.
4. Dodaj kondenzirano mleko in na visoki hitrosti stepaj še dodatne 2-3 minute. To je zdaj sladoledna osnova, katero pa lahko po želji izboljšaš z različnimi dodatki:
- za vanilijev okus: 1 čajna žlička ekstrakta vanilije + postrgana sredica 1/2 vanilijevega stroka
- za čokoladno-mandljev okus: 6 jedilnih žlic presnega kakava + 2/3 skodelice prepraženih zdrobljenih mandljev
- za pina colada okus: 3/4 skodelice ananasovega pireja + 3 jedilne žlice kokosovega sladkorja ali eritritola
- za matcha okus: 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta + postrgana sredica 1/2 vanilijevega stroka + 2 jedilni žlici matche v prahu
5. Na hitro zmiksaj in zmes preloži v posodo s pokrovom ali modelčke za sladoledne lučke ter postavi v zamrzovalnik za vsaj 4 ure ali čez noč. Ta sladoled sicer zamrzne v bolj trdno stanje, zato ga pred serviranjem za nekaj minut postavi na sobno temperaturo.