Veganski recept: Kremna cvetačna juha
Polna beljakovin in hranilnih snovi!
Kremno je lahko tudi zdravo, še zlasti ko namesto smetane uporabiš oreščke, ki ustvarijo čudovito gosto, kremasto strukturo. Ključna sestavina v cvetačni, veganski, kremasti juhi so indijski oreščki. Juha je izjemno enostavna za pripravo, poleg tega pa jo lahko narediš v večji količini in jo tekom tedna nato le pogrevaš.
Kremna cvetačna juha
Sestavine (za 4 osebe):
- 3/4 skodelice indijskih oreščkov; razdeljeni na 1/2 skodelice in 1/4 skodelice
- 3 skodelice zelenjavne juhe; razdeljene na 1/2 skodeloce in 2 1/2 skodelice
- 1 jedilna žlica olivnega olja + dodatno za okras
- 1 bela čebula; sesekljana
- 3 stroki česna; sesekljani
- 1 glava cvetače (približno 5 skodelic); razrezana
- 1 425-gramsko pločevinko belega cannellini fižola; opranega in odcejenega
- 2 jedilni žlici svežih listov timijana
- 1 jedilna žlica svežih listov origana
- 1 1/4 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra + dodatno za okras
Priprava:
1. Pečico segrej na 175°C. 1/2 skodelice indijskih oreščkov stresi v posodo z vodo in postavi v mikrovalovno pečico. Pokrij in “kuhaj” 3 minute. Vzemi ven, odcedi in počakaj, da se ohladijo. Pretresi v blender, dodaj 1/2 skodelice juhe in zmiksaj do gladkega.
2. V večji posodi segrej olje. Praži čebulo in česen toliko časa, da se zmehčata, kar je 2-3 minute. Dodaj cvetačo in kuhaj približno 5 minut.
3. Dodaj fižol, timijan, origano, sol, poper in preostale 1 1/2 skodelice juhe. Zavri in kuhaj pokrito 10 minut.
4. Ta čas v pečici prepraži preostale 1/4 skodelice indijskih oreščkov. Praži jih okoli 6 minut, da se obarvajo zlato-rjavo. Nato jih sesekljaj.
5. Cvetačo s fižolom prelij v blender in zmiksaj v gladko kremo ali pa s paličnim mešalnikom zmiksaj juho kar v posodi.
6. Postrezi s prepraženimi oreščki, malo olja in mletega popra.
Če si ljubiteljica cvetače pa ne spreglej tudi recepta za brezglutenske cvetačne polpete, nizkohidratne cvetačne tortilje iz le 5 sestavin in vegansko jagodno “skutino” torto!